De diverse privacygroepen zien niets in een plan van de Britse premier David Cameron om apps die versleutelde berichten kunnen sturen te verbieden. Volgens deze groepen is het voorstel ‚onwerkbaar’.
Zo wilt Cameron bij de wet mogelijk maken om communicatie die niet door de Britse inlichtingendiensten uitgelezen kan worden aan banden te leggen. De Britse premier reageert met zijn voorstel op de aanslagen in Parijs.
“Overheidsfunctionarissen liepen mee in een protestmars voor de vrijheid en de mensenrechten, en claimden dat terroristen nooit zullen winnen en ons haten voor onze vrijheden. Slechts een moment later, bijna in dezelfde adem, proberen ze vervolgens om diezelfde rechten af te nemen”, vertelt Mike Rispoli, woordvoerder van de privacygroep Privacy International, dinsdag aan de Wall Street Journal.
Volgens de organisatie is de wet bovendien niet te handhaven. “Het Verenigd Koninkrijk kan simpelweg niet eisen dat buitenlandse diensten zoals Whatsapp of Google Hangouts hun diensten aanpassen ten behoeve van Britse spionnen”, aldus Rispoli. Volgens hem hebben bedrijven geen enkele verplichting om te voldoen aan zulke eisen.
Privacy International krijgt dan ook bijval van anderen, zoals Jim Killock, directeur van privacyorganisatie Open Rights Group. Hij merkt in een blog op dat veel versleutelde vormen van communicatie vaak gebruikt worden voor zakelijk redenen, om bijvoorbeeld gevoelige bedrijfsinformatie te beveiligen. “Het is moeilijk om te beargumenteren dat dit soort organisaties geen privacy verdienen.”
De Canadese journalist en sciencefictionschrijver Cory Doctorow zegt in een blog dat er geen “achterdeur is die alleen de good guys doorlaat”; als overheidsdiensten berichten kunnen aflezen, kunnen kwaadwillenden dat waarschijnlijk ook, zo argumenteert Doctorow. De Britse premier wil de nieuwe wetgeving introduceren wanneer hij in mei van dit jaar de parlementsverkiezingen wint.
Privacygroepen zien niets in Brits plan om versleutelde apps te verbieden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten