vrijdag 13 maart 2015

Kamp "zeer teleurgesteld" over falen netneutraliteit in Europa





Minister Henk Kamp laat weten dat hij “zeer teleurgesteld” is dat het niet gelukt is om met andere Europese lidstaten overeenstemming te bereiken over het beschermen van netneutraliteit binnen de EU. Dit zei hij donderdag in Tweede Kamer. Zo is Nederland netneutraliteit al gegarandeerd en dat betekent dat alle soorten internetverkeer gelijk moeten worden behandeld door providers, dus ze mogen niet discrimineren tussen verschillende diensten.


Het Europees Parlement vorig jaar al gestemd voor het invoeren van een soortgelijke netneutraliteit in heel Europa. De telecomministers van de lidstaten kunnen het in de Europese Raad echter niet eens worden over dat voorstel. Kamp laat weten dat in eerste instantie zeven á acht landen de Nederlandse versie van netneutraliteit, maar uiteindelijk bleven alleen Nederland en Duitsland over. Met name in Zuid-Europa was er weerstand tegen de maatregel.


Verkeerde keuze


“Ik geloof dat de keuze die nu gemaakt is de verkeerde keuze is”, zei Kamp. “Ik bespeur in de Kamer teleurstelling over wat er in de ontwerpverordening staat en ik moet zeggen: bij mij is dat nog het dubbele van wat de Kamerleden hebben verwoord. Ik ben zeer teleurgesteld daarin.”


Het compromisvoorstel van de Europese Raad moet nog worden overlegd met de Europese Commissie en het Parlement. “We moeten proberen daar nu het resultaat te bereiken dat we tot nu toe in het overleg tussen de lidstaten niet hebben kunnen bereiken”, zei Kamp.


Stap terug


Kamp laat verder weten dat hij liefst een Europa-brede netneutraliteit te willen zeker stellen, maar als tweede optie te willen zorgen dat Nederland in ieder geval zelf de vrijheid houdt om een strenge netneutraliteit te handhaven. Met het voorstel dat nu uit de Europese Raad komt zou de Nederlandse netneutraliteit verdwijnen. “Voor ons is dat een flinke stap terug”, zei Kamp.


D66-Europarlementariër Marietje Schaake heeft samen met 126 parlementsleden een brandbrief gestuurd over de kwestie. Dit is volgens Kamp uitstekend om Europalementariërs de brief eveneens te laten ondertekenen.


Roaming


Minister Kamp is tijdens het debat ook in gegaan op het Europese plan voor het verlagen van roamingkosten. De Europese Raad wil die kosten in tegenstelling tot het Europees Parlement niet afschaffen, maar wil roamen wel weer goedkoper maken.


Volgens Kamp gaan de kosten voor een megabyte aan internet in het buitenland onder het nieuwe plan omlaag van 24 cent naar 8 à 9 cent. “Het is niet wat wij willen, maar het is toch een flinke stap in de goede richting. Wij vinden dit al met al acceptabel als compromis.”




Kamp "zeer teleurgesteld" over falen netneutraliteit in Europa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten