maandag 28 april 2014

Domeinnaamfraude, waar moet ik op letten?

Vooral de laatste tijd lijken er diverse oplichters actief te zijn rondom domeinnamen en dit wordt dan ook domeinnaamfrade genoemd. In dit artikel gaan bespreken hoe jij domeinnaamfraude kunt herkennen en wat de factoren zijn waar je op moet gaan letten.


Domeinfraude


Domeinfraude komt steeds vaker voor op verschillende manieren, echter is er één manier die steeds vaker voorkomt en die gaat als volgt: De oplichters nemen contact op met de domeinnaamhouder waarvan nog een andere extensie beschikbaar is. Jouw website heet bijvoorbeeld mijnwebsite.nl en zij vertellen je dat ze hetzelfde domeinnaam zoals mijnwebsite.com of mijnwebsite.info in hun bezit hebben. 


Zij vertellen dan vaak in een email dat er iemand van plan is om het domeinnaam vast te gaan leggen en je kunt dit voorkomen als je de domeinnaam bij hun afneemt. De meeste mensen zijn overrompelt door het bericht en gaan hierdoor snel akkoord met hun voorstel. Daarna zul je voor een veel te hoog bedrag een domeinnaam moet aankopen bij de oplichter en niet bij je eigen vertrouwde hostingprovider.


Ga hier dus absoluut niet op in. Naast het e-mailen zijn er ook veel oplichters actief die via de telefoon je proberen op te lichten. Vertel de oplichters dus dat je niet geïnteresseerd bent, want een gewaarschuwd mens telt voor twee!


Phising


Phising is onderhand een bekend begrip wat je vooral bij internetbankieren hoort. Maar phising is eigenlijk je voordoen als iemand anders. Dit komt vaak voor in de vorm van een nep e-mail of nep website.


De oplichters maken de website precies na zoals die van je hostingprovider of een andere bekende hostingprovider, terwijl dit uiteraard niet het geval is. Maar naast de websites worden er ook e-mails nagemaakt. Slachtoffers klikken op de link in de mail en worden hierdoor doorgestuurd naar een neppe website.


Op de website zal er dan om privacygevoelige gegevens gevraagd worden zoals pincodes, wachtwoorden en credit- en bankgegevens. Maar na het invullen van je gegevens zit je zwaar in de problemen. Met de gegevens kunnen de oplichters op jouw gegevens spullen bestellen, diensten wijzigen of opzeggen en zelfs contracten afsluiten.


Hoe kun je nu phising herkenen?


Het herkennen van phising blijft iets lastig en daardoor zijn er ook wel mensen die slachtoffer zijn van phising. Toch hebben we hieronder voor jou een paar tips op een rij gezet waardoor phising kunt herkennen en kunt voorkomen:


  • Indien je het niet vertrouwt is het altijd verstandig om contact op te nemen met jouw domeinregistrar of hostingprovider. Leg het probleem voor en zei kunnen je vast voorzien van een goed antwoord.

  • Geef nooit belangrijke gegevens af. Ook wanneer je eigen provider om je verhuistokens vraagt, geef deze niet af. Vooral wanneer je het niet vertrouwt dat je jouw hostingprovider aan de telefoon hebt.

  • Lees alles goed door. Kijk goed wat er precies op de website en in de e-mail staat. Zo komt het vaak voor dat phisingmails en websites afwijken van de originele website. Ook worden er slordige fouten gemaakt door niet Nederlands sprekende mensen.

  • Controleer de url van de website. Wanneer je iets gaat invullen kijk dan of de url overeenkomt met de website die je denkt te bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten