Als e-mailgebruiker zul je ongetwijfeld wel een keer in aanraking zijn geweest met blacklisting, maar wat houdt het precies in? Blacklisting is eigenlijk niets meer dan een vermelding van een IP-adres of een server waar meerdere zwarte lijsten staan. Op deze lijsten wordt bijgehouden op welke servers en IP-adressen spam verzonden is.
Door blacklisting wordt de kans op verspreiding van spam een stuk kleiner en hierdoor gaan eigenaren van servers beter hun uitgaande e-mail monitoren. Maar wanneer je zelf aan e-mailmarketing doet wil je natuurlijk niet op zo’n zwarte lijst terecht komen.
Blacklisting partijen
Er zijn in Nederland en in de wereld veel partijen die zogenaamde blacklists opstellen. Hierdoor houden ze het zelf in de hand en kunnen ze als onafhankelijke partijen het e-mailverkeer in de gaten houden. Deze partijen kunnen dan zelf de regels en voorwaarden bepalen betreft spam. Veel van deze partijen geven je de mogelijkheid om je bij deze lijsten af te melden.
Veel van deze partijen zorgen er vaak voor dat IP-adressen kosteloos afgemeld kunnen worden. Normaal gesproken is de vermelding op de blacklist dan binnen 48 uur verdwenen. Maar niet alle partijen geven jou deze optie. In deze gevallen kun je dan alleen maar wachten totdat jouw IP-adres weer vrijgegeven wordt.
Maar wanneer jouw IP-adres op een blacklist staat, betekent dat nog niet dat het e-mailverkeer hier veel problemen van ondervindt. De problemen beginnen pas wanneer de partij de e-mail ontvangt en bij de filtering van de e-mails rekening zal houden met de vermelding van jouw IP-adres.
Op dat moment wanneer je een e-mailbericht verstuurd hebt kan een bericht geweigerd worden. Vaak is het vertrouwen op de blacklists puur gebaseerd op dat de partij zelf goed hun werk doet.
In het volgende artikel zullen we bespreken hoe je het makkelijkst van een blacklist af kunt komen.
Wat houdt blacklisting precies in?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten