Het overstappen naar managed hosting is voor veel mensen een goede oplossing. Toch wordt de unmanaged hosting oplossing vaak niet uitgelicht en de verschillende vormen die je daar in hebt. In dit artikel bespreken we de verschillende vormen en daar kun je aan zien welke vorm het beste bij jou past.
Managed versus unmanaged hosting
Om de afweging te maken voor welke hosting het beste bij je wensen en eisen passen, is het goed om te weten waaruit je kunt kiezen. Zo kun je over het algemeen de onderscheiding maken tussen managed en unmanaged hosting. Managed hosting kan dan weer onderverdeeld worden in proactieve en reactieve houting en unmanaged in IaaS en PaaS.
Unmanaged hosting: IaaS
Normaal gesproken koop je als je een serveromgeving in gaat richten een kale server of huur je deze bij een hostingpartij. In het laatste geval kun je kiezen voor een aantal servers kiezen die dan vaak onder de noemer IaaS verkocht wordt. In beide gevallen kun je dan letterlijk alleen de technische infrastructuur met een voorgeïnstalleerd operating systeem tot je beschikking. Echter alles wat daarbovenop nog komt zal jij of een IT-manager nog geheel zelf moeten inrichten of moeten onderhouden.
Maar voor welk OS moet je gaan? Ben je het beste af met een Ubuntu-server of ga je toch voor een CentOS-systeem? Windows Server misschien? En welke software past het beste bij de webapplicaties die gehost moeten worden? En hoe ga je die software configureren?
Unmanaged hosting: PaaS
Vaak ontvang je bij een unmanaged hoster doorgaans geen grondig advies en denken ze niet met je mee. Natuurlijk is dat ook niet hun taak, want zij houden alleen de hardware en infrastructuur in de lucht. En als ze dat al doen dan ben je voor de goede implementatie alsnog op jezelf of je eigen IT-staf aangewezen.
Behalve IaaS kun je ook kiezen voor een PaaS-oplossing (Platform-as-a-Service). Daarbij krijg je de beschikking over een standaardplatform. Servers zijn al voorzien van een operating systeem en platformomgeving voor je bedrijfsapps en de storageomgeving staat paraat, maar alles gaat uit van massastandaardisatie.
Persoonlijke afstemming op jouw situatie, jouw behoefte en jouw bedrijfsapps is er bij PaaS niet bij, laat staan een proactieve houding. Zowel IaaS als PaaS zijn dus zeker niet altijd een goede keuze en vergen nog de nodige kennis, kunde en tijd van jouw organisatie.
Managed hosting
Indien je zelf zo min mogelijk omkijken wilt hebben naar de beheer en techniek van je webapp-platform, dan kom je vanzelf uit bij managed hosting. Maar een managed hoster verzorgt niet alleen het technische platform, maar neemt behalve de infrastructuur ook het beheer van software, zoals de programmeer- en database software voor zijn rekening.
Er bestaan ook zogeheten ‘reactieve’ managed hosters. Zij geven wel de garantie af dat ze je met raad en daad bijstaan als het gaat om het verhelpen van problemen, maar kijken niet met beleid waar er problemen zullen ontstaan of nemen deze uit zichzelf weg. Bij hen moet je altijd zelf aan de bel trekken.
Proactieve, managed hosting
Voor de proactieve hostingprovider is het proactief beheren van websoftware wél core business, want hun beheermodel is met geen enkel ander doel ingericht dan het beheren van tientallen zo niet honderden webapplicaties en de verschillende soorten software waar deze applicaties op draaien.
Zij zorgen voor de functionaliteit van alle software op de servers (zeg maar de lijm die er tussen de infrastructuur en de applicaties nodig is) waarmee dat specialistische werk niet ook bij jouw IT-afdeling ligt. Tel uit je (operationele) winst, of liever gezegd: voorkomen verlies.
IaaS, PaaS of managed hosting
Geen opmerkingen:
Een reactie posten