Cybercriminelen zouden zich nog steeds graag bezig met Facebook. Zij zich gespecialiseerd in het stelen van sociale netwerkaccounts. Statistieken van Kaspersky Lab hebben dit aangetoond. Er is gekeken naar het eerste kwartaal van 2014 en daaruit komt naar voren dat de nepsites die Facebook imiteerden goed waren voor 10,85% van alle gevallen waarbij de heuristische anti-phishing component van de software van Kaspersky werd geactiveerd. Het gaat hierbij over een component die alarm slaat als een surfer op een pseudopagina terecht komt.
Goede business?
Er wordt niet voor niets zoveel gebruik gemaakt van het nabootsen van Facebook. Het zou een wereldwijde business zijn. Op het moment dat een gebruiker in de val trapt van een nagemaakte site, dan heeft de cybercrimineel toegang tot de account. De inloggegevens kunnen dan worden veranderd en dan wordt de legitieme gebruiker buiten spel gezet. De Facebook account is op dat moment gekaapt. De gestolen account worden door de cybercriminelen gebruikt om spam te verzenden naar de contactlijsten van de slachtoffers. Maar ze kunnen ook voor andere gebruikers zichtbare spam publiceren op de walls van vrienden. Er kan ook informatie worden verzameld over personen welke weer in toekomstige gerichte aanvallen gebruikt kan worden.
Facebook account?
Als je een Facebook account hebt moet je er goed opletten of je op de echte pagina bent. Controleer hoe dan ook de URL en als je iets ziet wat je niet helemaal kunt plaatsen, log dan niet in. De nepsites lijken veel op de echte dus wanneer je het niet kunt plaatsen, die hier dan wat aan en geef je gegevens niet. Als je namelijk wel in gaat loggen en het is een nepsite, dan is de kans groot dat zij je gegevens gebruiken, je wachtwoord veranderen en dan kun je niet meer inloggen en is je account gehackt.
Facebook doelwit hackers
Geen opmerkingen:
Een reactie posten