dinsdag 19 mei 2015

"BND en NSA tapten internetverkeer Nederland af"





Der Spiegel heeft een interview met Oostenrijkse politicus Peter Pilz gepubliceerd waarin hij laat weten dat de Amerikaanse NSA medewerking van het telecombedrijf Deutsche Telecom heeft gekregen door internetverkeer naar Oostenrijk, Frankrijk en Nederland af te tappen. Peter Pilz heeft laten weten dat hij dinsdag meer details wilt bekendmaken op een persconferentie in Berlijn.


Zo zou de BND het internetverkeer afgetapt hebben in internetknooppunt DE-CIX in Frankfurt, wat één van de grootste knooppunten ter wereld is. Door de samenwerking tussen de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou ook de VS inzicht gehad hebben in de gegevens die verkregen zijn.


De Duitse inlichtingendienst zou volgens interne memo’s in 2005 door een “grote omschakelactie” hebben geprobeerd de NSA te dwarsbomen bij het bekijken van Duitse doelen. Vervolgens bood de BND zijn collega’s van de NSA wel de mogelijkheid om mee te kijken wat er over de transitleidingen door Duitsland stroomde.


Door de omvang van onder meer het DE-CIX-knooppunt is dat een substandieel deel van het Europese internetverkeer.


Onderzoek


Pilz heeft laten weten dat het Oostenrijkse parlement een onderzoek gaat instellen en dat het strafrechtelijke vervolging wilt instellen tegen BND-medewerkers en tegen de Deutsche Telekom, omdat ze volgens de politicus schuldig gemaakt hebben aan spionage tegen Oostenrijk.


Het telecombedrijf zegt niets fout te hebben gedaan en slechts gehandeld te hebben in lijn met de Duitse wet. Het bood naar eigen zeggen alleen de techniek voor de doorschakeling van de transitlijn naar de BND. Wat de inlichtingendienst deed met de informatie en of die is doorgeleid naar de NSA daar weten we niets van, aldus een woordvoerder in Der Spiegel.




"BND en NSA tapten internetverkeer Nederland af"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten