maandag 11 mei 2015

"EU en VS dicht bij overeenkomst over data-privacy"





Verschillende bronnen hebben tegen Reuters beweerd dat de VS en Europa dichter dan ooit zijn bij een overeenkomst over de bescherming van privacy van burgers waarbij data in het oog van de veiligheid gedeeld wordt.


Sinds 2011 overleggen Europa en de VS al over een overkoepelend akkoord wat de privacy van burgers waarborgt wanneer veiligheidsdiensten data met elkaar delen. Echter lopen deze gesprekken steeds op vertraging omdat de Europese burgers nog niet dezelfde rechten genieten als Amerikanen.


Aanklagen


Het is voor de Amerikanen die niet in Europa wonen toch mogelijk om naar een Europese rechter te stappen wanneer hun privacy door de internationale datadeling is geschonden. Maar een Europeaan die niet in de VS woont, kan in hetzelfde geval niet naar de Amerikaanse rechter stappen.


De EU eist een gelijke behandeling voor Europese burgers, en wil dat zwart op wit zien voordat de overeenkomst met de VS wordt getekend. Dankzij een nieuw Amerikaans wetsvoorstel lijkt dat dichterbij dan ooit.


In maart van dit jaar is in de VS een wetsvoorstel ingediend dat het voor inwoners van VS-bondgenoten mogelijk maakt in de VS rechtszaken over hun data-privacy aan te spannen.


 


 




"EU en VS dicht bij overeenkomst over data-privacy"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten