Er zijn verschillende versies van het internetprotocol, IPv4 is versie 4 van het internetprotocol. Het is de basis voor de identificatie voor de computers (adressering) binnen het internet. Dit is de eerste versie die voor het eerst op grote schaal is gebruikt. De adressen die gebruikt worden door IPv4 zijn 32 bits (gelijk aan 4 bytes) en hier zijn in theorie maximaal 4.294.967.296 adressen voor mogelijk. Het protocol is echter al snel opgevolgd door IPv6, dit komt mede door het beperkte aantal adressen van de vierde versie.
IPv4 is op
In Noord-Amerika is de IPv4 nu ook op. Maar de vraag is wat zal er nu gebeuren? Zouden we de IPv4 gaan verhandelen, of toch vertalen of overstappen naar IPv6? In Noord-Amerika is het ARIN die de IP adressen uitdeelt en zij zijn nu ook door de voorraad IPv4 adressen heen. In totaal worden de IP adressen uitgedeeld door vijf regionale internetregistreerders (ook wel RIRs genoemd). APNIC bedient Azië, dit bedrijf was drie jaar geleden als eerste door de voorraad adressen heen. Anderhalf jaar geleden werd dit gevolgd door het Europese RIPE NCC. Over een maand zal LACNIC (Latijns Amerika en de Cariben) waarschijnlijk volgen. Dan is alleen nog het Afrikaanse AfriNIC over. Zij hebben in totaal nog bijna 50 miljoen IPv4-adressen in voorraad. Zij geven deze met vijf tot tien miljoen per jaar uit.
Eerder onderzoek
Twintig jaar geleden heeft de Internet Engineering Task Force het probleem al aan zien komen. Dit komt omdat zij het waren die TCP/IP met een magere 32-bit adresruimte hebben opgezadeld. Het houdt in dat er maar maximaal vier miljard IPv4-adressen mogelijk zijn. Gelukkig kan dit op worden gelost door IPv6. De adreslengte wordt hier namelijk vergroot naar 128 bits, dit geeft weer een oneindig aantal adressen.
De keuze maken
Als er wordt gekozen voor IPv6 dan moet er wel geconcludeerd worden dat een systeem dat kiest voor alleen IPv6 niet direct kan communiceren met andere systemen die alleen IPv4 draaien. Als mensen IPv6 krijgen aangeboden, krijgen zij dus eigenlijk de kans om niet te praten met 97% van de internetgebruikers en in totaal ruim 90% van de top 500 websites welke niet over het nieuwe protocol beschikken. Maar het einde is nog niet in zicht want de IPv4 adressen kunnen gewoon verhandeld worden. Maar je kunt beter even afwachten en jezelf afvragen in hoeverre het gebrek aan IPv4 adressen op zal lossen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Microsoft en Amazon grote aantallen Ipv4 adressen hebben gekocht.
Conclusie
Op dit moment rollen er steeds meer ISPs IPv6 uit voor de gebruikers. Maar de IPv6-connectiviteit alleen is nog niet voldoende om de gewone IPv4-connectiviteit te vervangen. Maar het komt wel steeds dichterbij. Het advies is daarom om nog even te wachten en niet zomaar over te stappen naar de IPv6 want dan loop je toch nog tegen wat problemen aan. Op zeer korte termijn is er duidelijkheid en kan het beste advies worden gegeven zonder dat je tegen problemen aanloopt, nog even geduld dus!
IPv4 aanhouden of overstappen?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten