Als er over PHP wordt gesproken, dan gaat het over een server side scriptingtaal. Dit is een stuk software die draait op de server en het verwerkt de instructies in de scripts. Op het moment dat alle instructies uit zijn gevoerd wordt de door de bezoeker opgevraagde pagina samengesteld. Het wordt vervolgens als HTML pagina verzonden naar de bezoeker.
Werkwijze PHP
Op het moment dat een bezoeker een internetadres intypt in de browser of op een link klinkt gaat er een verzoek naar de server. Het verzoek verloopt via internet. De server zoekt het bestand op en dan ligt het aan de configuratie van de server of deze het bestand wel of niet door gaat geven aan de php-parser. Deze php-parser zet de PHP code om in HTML en dan wordt er een resultaat teruggegeven aan de webserver. Als laatste stuurt de server het HTML bestand dat van de script machine komt terug naar een bezoeker. Er kan op worden gemerkt dat het in de praktijk niet helemaal ditzelfde verhaal is. Meestal zit er achter de script parser nog een database. Hier kan de script parser dan data uithalen of instoppen.
Terug in de tijd met PHP
Aan het einde van 1994 wilde Rasmus Lerdorf (hij is ontwikkelaar van de server technologie van Apache) bijhouden wie er op zijn persoonlijke site kwamen. Daardoor heeft hij een aantal scripts gebaseerd op de Perl CGI technologie. Deze noemde hij de Personal Home Page Tools (PHP Tools). Mensen die op zijn site kwamen zagen de scripts en zij gebruikten het ook op hun eigen site. Dit was het eerste moment waarom de technologie werd gebruikt en het is uitgegroeid tot een van de meest populaire server side scripting talen. Het werd steeds gebruiksvriendelijker en het was ook erg overzichtelijk, mede hierdoor steeg het aantal sites met de PHP technologie. Lerdorf kon het ontwikkelen alleen niet meer aan en hierdoor ontstond er een groep mensen die zich hiermee bezig ging houden. Er werd altijd rekening gehouden met eenvoud. De bedenker heeft er voor gezorgd dat de scripts als het ware in een template engine gewoon in de HTML code konden worden geplaatst. PHP is dus ook bedoeld als template engine.
Mogelijkheden met PHP
Er zijn volop mogelijkheden met PHP. Bij een statische webpagina gaat het over een pagina die volledig geschreven is in HTML. Deze zal er altijd hetzelfde uit zien. De inhoud past zich niet aan, aan de tijd, nieuwsberichten of aan het weer. Bij de dynamische pagina gaat het over een pagina die zich wel aanpast aan bepaalde omstandigheden. Deze omstandigheden kunnen te maken hebben met een database. Wist je dat een client side scripting taal zoals Javascript of VBS Script in staat is om dynamische pagina’s te creëren of dynamiek toe te voegen aan de pagina? Javascript kan echter niet de grotere dynamische toepassingen verwezenlijken. Het kan ook niet omgaan met databases of op een andere manier informatie uit diverse bronnen samenvoegen. Javascript is ook niet geschikt voor grotere en CPU-intensieve toepassingen. De client side scripting taal kan moeilijk gegevens onthouden. Bij Javascript wordt er een stukje interactie gemist. Er kunnen wel plaatjes of teksten veranderd worden. Dit kan met PHP allemaal wel. PHP kan namelijk het tekort van de client side scripting talen opvangen. PHP is in staat om nieuwe applicaties te creëren.
Waarom kies je PHP?
PHP kun je als open source gratis downloaden. Het is gemakkelijk te leren en het is snel. De laatste versies van PHP draaien snel en stabiel op met name de UNIX systemen. Er is een grote fanclub voor PHP. Er zijn erg veel resource sites met tutorials, brondcodes en veel forum bezoekers. Het aantal blijft stijgen.
Server site scripting
De server maakt de HTLM pagina die terug wordt gestuurd naar de browser van de bezoeker. Daarbij worden verschillende databases gebruikt om data uit te lezen of juist om hier data in te plaatsen. Tekstbestanden moeten ook gezien worden als databases en dat wordt vaak vergeten. Er moet even worden opgemerkt dat de technologie die de PHP pagina’s omzet in HTML niet door de ontwikkelaars van PHP wordt ontwikkeld. Dit wordt namelijk ontwikkeld door Zend.com. Ze werken nauw met elkaar samen. PHP werkt overigens goed samen met de databaseMySQL en met de serversoftware Apache. Even terugkomend op het onderwerp, bij de client-side technologieën waarbij je kunt denken aan (X)HTML, Javascript, CSS en DHTML, kan gezegd worden dat deze primair zijn gericht op de lay-out van een webpagina. Bij de server-side technologieën kan gezegd worden dat deze meer gericht zijn op het verzamelen en ordenen van de informatie of content van de webpagina.
Zelf PHP kiezen
Als je met PHP aan de slag wilt gaan is het van belang dat je weet wat het is en wat je mogelijkheden zijn. In dit artikel heb je kunnen lezen dat PHP een server side scriptingtaal is en dat steeds meer mensen hiervoor kiezen. Het heeft al een hele geschiedenis en veel websites maken hier gebruik van. Dat zal ook een van de redenen zijn dat nu nog steeds veel mensen deze keuze maken. Je kunt PHP namelijk als open source downloaden en andere voordelen zijn dat je hier snel gebruik van kunt maken. Overigens is het ook gemakkelijk te leren en het draait allemaal erg stabiel. Dit is een goede reden om er nu zelf achter te komen wat PHP voor jou kan betekenen. Het is namelijk interessant om te ontdekken wat de verschillen zijn met andere scriptingtalen, maar als je je hier eenmaal in gaat verdiepen, dan kom je er snel genoeg achter. Ontdek daarom nu wat PHP voor jou kan betekenen en dan weet je snel of het je goed bevalt. Veel mensen zijn er erg blij mee dat PHP is uitgevonden, en nu mag jij er achter komen waarom zij hier zo gelukkig mee zijn.
Wat is PHP?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten