zondag 21 september 2014

Overal hebben we toegangscodes nodig

Vandaag de dag heb je overal toegangscodes voor nodig, maar hoe onthoud je die allemaal? Er zijn veel programma’s en apps die je hiermee helpen. Dat vermindert niet alleen het aantal e-mailtjes om de vergeten toegangscodes op te vragen, het is bovendien ook een stuk veiliger.


Over het algemeen gebruikt een internet gebruiker tussen de de tien en vijftig verschillende sites, diensten of apps waar met een toegangscode moet worden ingelogd. De kans is niet groot dat je voor elk een separate toegangscode hebt.


Laat staan dat je voor elke site of dienst een toegangscode met cijfers, tekens en hoofdletters kunt onthouden. Er is een mogelijkheid om toegangscodes te onthouden door ze in de browser te zetten, maar dan zijn ze betrekkelijk eenvoudig toegankelijk. Om deze reden zijn er recentelijk de nodige diensten ontworpen die je behulpzaam zijn met het gebruik van diverse en betrouwbare toegangscodes. We bespreken er vier en beginnen met Lastpass, één van de meest gebruikte toegangscode-assistenten.


Lastpass

Lastpass dankt zijn naam aan de leus, je hebt namelijk nog maar één toegangscode nodig om al je andere toegangscodes te onthouden en toe te passen. De laatste toegangscode dus. Het programma is kosteloos en kan op alle fora worden toegepast, van Windows tot Android en iOS, met enkele haken en ogen.


Voor Windows of OS X hoeft er alleen een plug-in geïnstalleerd te worden in de browser. Wie dan een account opent kan al zijn bestaande toegangscodes importeren en Lastpass zó aanpassen dat er automatisch ingelogd wordt als je naar een site gaat. Lastpass kan ook data onthouden om automatisch formulieren in te vullen.


Een pluspunt is dat je gemakkelijk voor elke site een andere toegangscode kunt toepassen. Wij adviseren om nieuwe toegangscodes te gaan hanteren, die Lastpass automatisch kan aanmaken. Je hebt de keuze om elke keer je ‘hoofdtoegangscode’ in te vullen, maar deze toegangscode wordt niet verzonden naar de site en kan dus niet worden opgepakt.


Behalve plug-ins zijn er ook apps voor iOS en Android, maar die zijn jammer genoeg niet zo efficiënt als de plug-in-versies. De Android-app. Die maar 12 dollar per jaar kost, werkt eigenlijk alleen echt volledig samen met de meegeleverde browser, die jammer genoeg niet zo goed is als de standaard browser. Wel kun je een site vinden, de toegangscode kopiëren en hierna in je browser naar keuze plakken, maar dat is redelijk veel extra werk.


Keepass

Keepass is ook een kosteloos toegangscodeprogramma, met eigenlijk één grote afwijking ten opzichte van Lastpass. De toegangscodes worden lokaal en versleuteld opgeslagen. Dat heeft als pluspunt dat de toegangscodes altijd in eigen beheer zijn. Met Lastpass worden de toegangscodes online bewaard, waardoor de server van Lastpass een paradijs is voor hackers.


Keepass is bovendien open-source. De makers vragen aan iedereen dan ook om de broncode door te nemen, om er zeker van te zijn dat er geen malafide code verborgen zit in het programma. Keepass is echter minder gebruikt dan Lastpass en dat is niet zomaar. Het programma vraagt namelijk iets meer geduld en deskundigheid van de gebruiker dan Lastpass.


Na installatie moet er een database aangemaakt worden, waarin de toegangscodes worden bewaard. Je kunt ook diverse databases aanmaken. Dat kan makkelijk zijn om bijvoorbeeld werk en privé gescheiden te houden, maar ook om een database aan te maken met minder belangrijke toegangscodes die voor derden zichtbaar zijn.


Het programma heeft zich de laatste tijd redelijk ontwikkeld waardoor Keepass ook samen met Chrome en Firefox gebruikt kan worden. Ook kan het programma automatisch moeilijke toegangscodes aanmaken en er zijn plugins om automatisch backups te maken óf om het programma te gebruiken samen met Dropbox, zodat je Keepass met meerdere computers kunt gebruiken.


1 Password

Lastpass en Keepass zijn kosteloos en allebei zijn ze goed, dus betalen is niet nodig. Er zijn echter ook betaalde versies, met zo hun pluspunten. 1Password is er daar een van. Het programma kost veertig dollar, maar is gebruiksvriendelijker dan zowel Lastpass en Keepass. Wachtwoorden worden lokaal opgeslagen en kunnen gedeeld worden via iCloud of Dropbox. 1Password ziet er ook strak uit en kan werken met Chrome, Firefox, Safari, Opera en er is een app voor zowel Android als iOS. Over de iOS-app wordt wel met enige regelmaat geklaagd en de app kost ook nog eens 15,99 euro.


De ontwerpers brengen jaarlijks een nieuwe versie van 1Password uit, die dan opnieuw aangeschaft moet worden om compatibel te blijven met de OS X of PC-versie. Hiernaast is de app eigenlijk echt handig als de meegeleverde browser wordt gebruikt, maar die is minder goed als de Safari-browser in iOS.


Keeper

Een andere betaalde toegangscodebewaarder is Keeper. Dit programma kost minstens 10 dollar jaarlijks, maar dan kun je maar één device met Keeper erop gebruiken. Dat is meestal niet handig en per extra device moet weer tien dollar worden betaald. Er is ook een abonnement van dertig dollar, voor een onbeperkt aantal devices.


De Keeper-app krijgt meestal goede beoordelingen en kan eerst een maand kosteloos op proef worden genomen. Ook is het mogelijk om toegangscodes te delen via WIFI. De toegangscodes komen hierdoor nooit op een server te staan en kunnen dus ook niet opgepakt worden. Keeper kan samen met zowel iOS- als Android-apparaten gebruikt worden en met bijna alle bekende browsers.




Overal hebben we toegangscodes nodig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten