dinsdag 23 september 2014

Resultaten crimineel niet verwijderen Google

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag een besluit genomen in de eerste uitspraak over “het recht om vergeten te worden” dat pas geleden in ontwikkeling kwam door het Europees Hof van Justitie. De veroordeling van een Nederlandse man hoeft niet verwijdert te worden uit de zoekresultaten van Google.


Veroordeling

In 2012 werd Arthur van M. tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld, dit voor poging tot uitlokken van een huurmoord. Op SBS 6 was in mei 2012 bij het Misdaadverslaggever van Peter R. de Vries te zien hoe Arthur van M. sprak over het liquideren van zijn concurrent uit de escortbranche.


De rechter sprak hierover uit: “De veroordeling voor een ernstig misdrijf zoals het onderhavige en de negatieve publiciteit als gevolg daarvan zijn in het algemeen blijvend relevante informatie over een persoon”.


Wat het Europees Hof wel toestemde is de verwijdering van zoekresultaten die niet meer relevant zijn, of die onnodig schade toebrengen aan reputaties. Er wordt nu nog aan de exacte uitwerking van de Europese regels rond het vergeetrecht gewerkt.


Maatschappelijke functie

Vanwege de belangrijke maatschappelijke functie stelt de rechter dat in het algemeen “terughoudendheid is geboden bij het opleggen van beperkingen aan de werking van een zoekmachine als Google Search”


De zoekmachine van Google zou erg worden belemmerd als de strenge beperkingen aan de werking ervan zou worden opgelegd. Ook zou daarmee de zoekmachine aan geloofwaardigheid inboeten.


Ook hoeft Google niets te veranderen aan het feit dat de woorden “Peter R. de Vries” automatisch gegeven worden als zoeksuggestie bij het invoeren van de naam Arthur van M. Dit wordt automatisch gegenereerd en volgens de rechtbank is dat niet irrelevant of onlogisch te noemen. Volgens de rechtbank maar het ook niet uit dat Arthur van M. onder zijn volledige naam te vinden is en niet alleen met de eerste letter van zijn achternaam.


Van M. lijkt er van uit te gaan dat er een afdwingbare norm is die journalisten onder alle omstandigheden verplicht zijn om een verdachte of veroordeelde van een strafbaar feit te anonimiseren, wat ook zou gelden voor zoekmachines als Google Search. Echter bestaat een dergelijke afdwingbare norm niet.


Mark Jansen, de woordvoerder van Google, zegt dat de uitspraak nuttige richtlijnen geeft over het recht om vergeten te worden. Ook schept het duidelijkheid over het omgaan met criminele veroordelingen.




Resultaten crimineel niet verwijderen Google

Geen opmerkingen:

Een reactie posten