De omzet in servers in het tweede kwartaal van dit jaar is gestegen met 2,5 procent. Hiermee komt er een eind aan een dalende lijn die al vijf kwartalen aanhield. Zo werden er wereldwijd tussen april en juni van dit jaar voor 12,6 miljard dollars aan servers verkocht. In dezelfde periode een jaar eerder ging het nog om 12,3 miljard dollar en dit werd geconstateerd door de IDC. Deze marktonderzoeker verwacht dat de groei nog zeker aanhoudt tot zeker 2015.
De groei is voor een groot deel te danken aan een grotere vervangingsvraag. Gebruikers vervangen nu de systemen die ze net na de start van de financiële crisis hadden aangeschaft. Hiermee is een grote vervangingscyclus opgestart, meent IDC. Daarnaast is al enige tijd een flinke omzet in X86-servers dankzij zeer grote gebruikers als Google en Facebook die hun infrastructuren steeds verder uitbreiden.
Steeds minder mainframes
Zo is ook het aandeel van mainframes en grote Unix-systemen zo klein geworden in de totale server-omzet, dat de doorgaande dalingen in deze marktsegmenten niet meer van grote dus negatieve, invloed zijn op de totale omzet in de servermarkt.
Tegelijkertijd neemt nu ook de vraag toe naar een nieuw type midrange-systemen: converged infrastructure. Aanbieders daarvan zijn onder meer HP, Dell, Cisco en IBM.
Daarnaast verwacht IDC ook zeer positieve effecten op vraag naar servers van Grantley Xeon. Dit is een nieuw serverplatform van Intel, wat vrijwel zeker volgende maand aangekondigd wordt. Daarnaast zullen ook de gebruikers van Windows Server 2003 nieuwe server aanschaffen, omdat de Microsoft de ondersteuning hiervan stopzet in 2015. HP blijft marktleider met een aandeel van 25,4 procent.
Vraag naar servers trekt aan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten