Er lijkt een stijgende groei te zijn naar de vroeg om groene hosting. Zo gebruiken de infrastructuur en de servers van hostingpartijen 24×7 energie en dat leidt uiteindelijk natuurlijk ook naar meer CO2-uitstoot. Maar wat betekent het woord „groen” nu eigenlijk in groene hosting.
De term groene hosting schept voor de consument veel verwachtingen. Zo slaan veel hostingbedrijven de plank goed mis met hun goedbedoelde initiatieven. Maar wat doen hostingbedrijven op dit moment op gebied van milieuvriendelijkheid?
Wat doen hostingbedrijven nu op het gebied van milieuvriendelijkheid?
De meeste hostingbedrijven doen normaal gesproken 4 verschillende soorten groene initiatieven om meer milieuvriendelijker te zijn en dat zijn:
- Inkopen van groene stroom
- Virtualisatie van servers
- Aanplanten van bomen
- Rijden met energiezuinige (elektrische) auto’s
Maar wat veel mensen niet weten is dat het inkopen van groene stroom allesbehalve groen is. Zo levert de energieleverancier vaak een mix van grijze en groen stroom. Grijze stroom is een vorm van energie zoals kolen gestookte energiecentrales wat wordt vermengd met groene stroom van zonnepanelen. Onterecht krijgt deze energie dus de term groene energie mee.
Hebben de groene initiatieven wel zin?
Door het inrichten van virtuele servers, zou je in theorie minder fysieke servers nodig hebben en dat betekent dus weer energiebesparing. Het is echter natuurlijk de vraag in hoeverre de virtualisatie een bijdrage levert aan de groene initiatieven van de hostingproviders.
En dat kun je je natuurlijk ook afvragen of het planten van bomen echt een verschil maakt. Het wordt natuurlijk als zeer sympathiek gezien, maar het zal niet veel bijdragen aan de vermindering van het CO2-probleem. Datacentra’s blijven groeien over de hele wereld en daardoor zullen je jaarlijks wel miljoenen bomen moeten planten om de CO2-uitstoot te kunnen compenseren.
Wanneer zal groene hosting echt milieuvriendelijk en duurzaam zijn?
We vrezen dat dit nog een lange tijd zal gaan duren. Veel hostingproviders hebben de eerste stappen al gezet, maar zijn er nog lang niet. Er wordt veel geïnvesteerd in groene stroom, echter zijn alle groene initiatieven niet echt „groen” genoeg. Tijd zal het leren welke kant hostingproviders op gaan met hun groene hostingproducten.
Hoe duurzaam is groene hosting eigenlijk?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten