Er zijn nog veel valse webwinkels in de lucht. Per maand haalt de politie 15 tot 20 webwinkels offline die vals zijn. Een derde daarvan lijkt echt bedrieglijk. Er wordt gesproken over een toename van het aantal valse webwinkels. Er zijn tot nu toe bijna 125 meldingen binnen gekomen over valse webwinkels bij de politie. Volgens de politie zijn de valse webwinkels erg slim en zijn ze nauwelijks van echte webwinkels te onderscheiden.
Bijna 200 euro per consument
Een frauduleuze webwinkel levert ongeveer 40 gedupeerde kopers op. In 2014 zouden meer dan 5000 consumenten zijn opgelicht via webwinkels. Het OM bracht in 2012 naar buiten dat het gemiddelde bedrag waarvoor consumenten worden opgelicht, net onder de 200 euro ligt.
Groei
Fraudehelpdesk.nl en Thuiswinkels.org zeggen dat er een verontrustende groei gaande is. Elektronicabedrijven hebben daar het meest onder te lijden. Websites worden compleet gekopieerd. Op de website worden dan zeer aantrekkelijke aanbiedingen gedaan. Als er betaald is, zullen de spullen nooit worden geleverd.
Nationaal loket
Marktplaats.nl eist maatregelen. De website heeft zelf namelijk ook vaak te maken met oplichtingspraktijken. Markplaats pleit dan ook voor het instellen van een nationaal loket bij de politie. Dit loket moet daadkrachtig tegen valse webwinkels op kunnen treden.
Nog steeds veel valse webwinkels online
Geen opmerkingen:
Een reactie posten