De usenetsite News-Service Europe, dat inmiddels al gestaakt is, heeft volgens het gerechtshof in Amsterdam toch geen inbreuk gemaakt op auteursrechten. Materiaal hoeft daarom niet van te voren gefilterd te worden. Dit bleek in een tussenarrest.
De usenetprovider verloor namelijk in 2011 een zaak van stichting Brein. In 2011 eiste deze stichting dat de usenetsite van te voren al het materiaal van gebruikers moest controleren op de schending van auteursrechten. De rechter gaf Brein gelijk waardoor News-Service Europe staakte met de werkzaamheden op usenet gebied.
Hoger beroep
De usenetsite ging echter wel in hoger beroep en beriep zich daarbij op artikel 196c van het Burgerlijk Wetboek. In dit artikel staat dat een dienstverlener die informatie doorgeeft onder een aantal voorwaarden niet aansprakelijk kan worden gesteld voor deze informatie. De usenetsite werd dus in het gelijk gesteld. De kans is groot dat andere usenetproviders zich hier op gaan beroepen.
Bestanden
News-Service Europe moet daarentegen wel materiaal offline halen wat de auteursrechten schendt, staat in het tussenarrest. Maar het hoeft van te voren dus niet gefilterd te worden. Wanneer een organisatie als Brein een klacht indient over een bestand, zal de usenetsite deze offline moeten halen.
Echter, de site moet dan wel aan minstens zoveel van de verzoeken kunnen voldoen, als dat nieuwe gebruikers nieuwe bestanden uploaden. Als dit niet kan, dan zou de procedure door te veel nieuw materiaal niet werken.
Procedure
De usenetsite was al bezig met een soortgelijke procedure waarmee materiaal dat de auteursrechten schendt, offline wordt gehaald. Doordat het om een tussenarrest gaat, moet Brein nog met extra informatie komen. Dan zal gekeken worden of er meer eisen gesteld worden aan de ‘notice en takedown-procedure. Zowel Brein als de usenetsite hebben dan nog de kans om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.
Downloadverbod
In Nederland geldt er sinds april een downloadverbod. Er mag geen auteursrechtelijk materiaal illegaal worden aangeboden. Het downloadverbod werd ingesteld na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. De Tweede Kamer moet hier nog altijd over debatteren.
Usenetprovider in het gelijk gesteld
Geen opmerkingen:
Een reactie posten