dinsdag 28 april 2015

EU overweegt oprichten toezichthouder voor internetdiensten





De Europese Unie heeft laten weten dat het overweegt om een toezichthouder op te richten die de belangrijke internetdiensten in de gaten gaat houden. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van documenten van Günther Oettinger, de Europese commissaris verantwoordelijk voor Digitale economie en samenleving.


Deze toezichthouder zou zich dan ook volledig richten op Amerikaanse internetbedrijven zoals Facebook en Google. Zo is Europa al lange tijd bezorgd over de groeiende dominantie van Amerikaanse internetbedrijven.


Europa heeft Google dan ook officieel beschuldigd van machtsmisbruik, want Google zou zijn vooral zijn eigen diensten voorrang geven boven die van concurrenten.


Toezichthouder


“Online platformen, zoals zoekmachines en sociale netwerken, veranderen in belangrijke knooppunten die van systematisch belang voor de rest van de economie kunnen zijn”, aldus de documenten. “Maar een klein gedeelte van de economie wordt niet afhankelijk van dergelijke online platformen.”


Oettinger waarschuwt voor een gebrek aan transparantie bij veel internetdiensten, waardoor zij een oneerlijke concurrentiestrijd aan zouden gaan met andere, mogelijk Europese, internetdiensten. “De gehele Europese economie kan hierdoor gevaar lopen”, staat in de documenten.


 




EU overweegt oprichten toezichthouder voor internetdiensten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten