dinsdag 7 april 2015

Google krijgt 100 miljoenste verwijderverzoek om piraterij





Het aantal verzoeken aan Google om pagina’s te weren wegens piraterij is de laatste jaren explosief gestegen. Zo telt er een nieuw record in 2015 wat deze week de 100 miljoen verwijderverzoeken passeerde, laat TorrentFreak weten. Wanneer de aantallen zullen blijven stijgen, zal Google dit jaar meer dan een half miljard verzoeken verwerken.


Zo werd er in 2011 nog dagelijks enkele honderden verwijderverzoeken op basis van auteursrechtenclaims gedaan, maar inmiddels verwerkt de zoekmachine regelmatig meer dan een miljoen aanvragen per dag. Google laat weten vooral verzoeken van eigenaren van auteursrechten te ontvangen. Ze willen dan ook specifieke zoekresultaten verwijderen, omdat ze een link bevatten naar materiaal wat inbreuk zou maken op de auteursrechten.


Schrappen


Google zal alle URL’s schrappen waarvoor verwijdering aangevraagd is en vaak zijn de resultaten binnen enkele uren uit de zoekresultaten verwijderd.. Een lijst verwijderd websites wordt weer bijgehouden en aangevoerd door de bestandsdeelsite 4shared.com.


Volgens TorrentFreak.com zijn de meeste verzoeken legitiem zijn, worden er blijkbaar ook veel fouten gemaakt en worden er vooral websites verwijderd die helemaal geen inbreuk maken. Zo noemt de website Rapidgator.net en het Nederlandse Ondertitel.com als voorbeeld.


De verwijderlijst wordt nauwkeurig door Google bijgehouden, maar Youtube komt in de lijst niet voor. Die site ontvangt ook veel auteursrechtenclaims, maar de verwijderde pagina’s worden niet in het url-overzicht opgenomen. Dankzij een nieuwe Europese wet kunnen Europeanen sinds 2014 ook url’s uit de zoekresutaten van Google laten schrappen.




Google krijgt 100 miljoenste verwijderverzoek om piraterij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten