woensdag 10 juni 2015

Aantal ransomware-aanvallen stijgt naar recordniveau





Uit onderzoek is gebleken dat het aantal aanvallen met ransomware in de eerste drie maanden van 2015 sterk gestegen is. Ransomware is schadelijke software die een computer op slot gooit en geld vraagt om dit ongedaan te maken. Dit laat het beveiligingsbedrijf Intel Security weten is zijn Security Threats Report wat vier keer per jaar verschijnt.


Zo is het aantal nieuwe ransomware-varianten in het eerste kwartaal tot ruim 700.000 gestegen en dit is ruim 2,5 keer meer dan een kwartaal eerder. Daarnaast lag het aantal aanvallen ongeveer twee keer zo hoog als in het tweede kwartaal van 2013, wat het vorige recordkwartaal was.


De stijging is onder meer te danken aan een grote hoeveelheid nieuwe varianten van de zogenoemde CTB-locker, ransomware die in december voor het eerst verscheen. In het eerste kwartaal verschenen meer varianten van CTB-locker dan van Cryptolocker, voorheen de meest wijdverspreide soort ransomware.


Volgens Intel Security is CTB-locker succesvol omdat het beveiligingssoftware vaak weet te omzeilen en omdat geloofwaardige teksten worden gebruikt, die zijn aangepast aan de locatie van de gebruiker. CTB-locker is ook in de Nederlandse taal opgedoken.


Deze speciale malware lijkt vooral in Europa en Noord-Amerika voor te komen. Zo lijkt de ransomware zich vooral te richten op de gebieden waar mensen in rijkere landen eerder losgeld betalen om hun bestanden terug te krijgen.


Waarom cybercriminelen dol zijn op ransomware


Behalve ransomware wordt ook misbruik van lekken in Adobe Flash steeds populairder, stelt Intel Security in het rapport. In het eerste kwartaal werd 42 maal een lek in de software aangetroffen, 50 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2014.


Malwaremakers richten zich door het grotere aantal Flash-lekken steeds vaker op misbruik van de software, ook omdat gebruikers vaak lang wachten met het installeren van updates die de kwetsbaarheden verhelpen.




Aantal ransomware-aanvallen stijgt naar recordniveau

Geen opmerkingen:

Een reactie posten