maandag 22 juni 2015

Nieuw Europol-team zoekt web af naar IS-accounts





Europol heeft laten weten dat het met een nieuw Europees politieteam op de proppen komt wat op zoek zal gaan naar sociale media-accounts waar de Islamitische Staat (IS) achter zit. Het doel van dit politieteam is om de kopstukken achter de online propagandacampagne van IS op te sporen, laten de Britse media weten.


De IS heeft wereldwijd een grote aanhang en weet door social media veel jihadgangers te ronselen en te bereiken voor de strijd in Syrië en Irak. Zo zouden er op Twitter alleen al 45.000 tot 50.000 accounts die gelieerd zijn aan de terreurgroep. Alleen daarop zouden dagelijks 100.000 nieuwe berichten op verschijnen.


Het nieuwe opsporingsteam van Europol begint op 1 juli met het blokkeren van IS-accounts. Het wil proberen om elk gevonden account binnen twee uur dicht te gooien. Dat gebeurt in samenwerking met de sociale mediabedrijven. Europol wil niet zeggen om welke bedrijven het precies gaat.


‘IS-propaganda’


Rob Wainwright, de Europol-directeur, heeft aan de Britse krant The Guardian dat het team niet alleen zal kijken naar de beheerders van de accounts, maar ook in kaart zal willen brengen wie ze benaderen. Wainwright laat weten dat het vooral jongeren zijn die ten prooi vallen aan de IS-propaganda.


Wainwright erkent overigens dat het moeilijk wordt om alle 50.000 IS-accounts op te sporen en te blokkeren. Het zijn er simpelweg te veel. Bovendien worden er steeds nieuwe accounts geopend.


Europol denkt dat zo’n 5.000 EU-inwoners uit onder meer Nederland, Frankrijk, België en het Verenigde Koninkrijk naar Syrië en Irak zijn afgereisd om aan de zijde van IS te strijden.




Nieuw Europol-team zoekt web af naar IS-accounts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten