vrijdag 12 juni 2015

Friese gemeenten platgelegd door ransomware





De drie Friese gemeenten Opsterland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf zijn allemaal deze week getroffen door ransomware waardoor 600 computer platgelegd moesten worden. Dat meldt Binnenlandsbestuur.nl, de nieuwssite voor ambtenaren en bestuurders.


Ransomware is speciale malware wat computers of bestanden versleutelt en om losgeld vraagt. Het is sterk in opkomst werd bij de Friese gemeenten binnengehaald toen een medewerker op een vreemde link had geklikt. Zo kregen dinsdag alle medewerkers om 10:00 een pop-up dat hun computer direct uitgeschakeld moest worden.


Uiteindelijk kon er drie uur niet gewerkt worden en waren bestanden van die ochtend verloren gegaan. De oudere bestanden konden met een back-up worden teruggezet.


Oud papier


Volgens de Volkskrant was het uiteindelijk toch een productieve dag bij de drie gemeentes: Er werd 650 kilo oud papier aangeboden, ruim drie keer zoveel dan normaal in twee weken tijd. De ambtenaren zouden massaal hun kast hebben uitgemest.


Eerder deze week maakte Intel Security nog bekend dat het aantal ransomware-aanvallen begin 2015 naar een recordhoogte van 700.000 is gestegen.




Friese gemeenten platgelegd door ransomware

Geen opmerkingen:

Een reactie posten