woensdag 17 juni 2015

Websites verantwoordelijk voor reacties anonieme bezoekers





Wanneer bezoekers anoniem op een website bedreigingen achterlaten, dan is het mogelijk dat de eigenaar van deze website verantwoordelijk gehouden wordt voor het verspreiden van deze bedreigingen.


Door dit oordeel heeft de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag definitief een einde gemaakt aan een rechtszaak die al negen jaar lang voortsleept en mogelijk grote gevolgen heeft voor de vrijheid van meningsuiting op het internet.


Zo draait de zaak om de Estse nieuwssite Delfi, waarop in 2006 verschillende reactie geplaatst werd met dreigementen richting een grootaandeelhouder van een scheepvaartbedrijf.


De site werd gevraagd om de reacties te verwijderen, en de aandeelhouder zei recht te hebben op een flinke schadevergoeding. De reacties werden inderdaad direct verwijderd, maar Delfi weigerde geld uit te keren.


Vrijheid van meningsuiting


Zo hebben in Estland verschillende rechters bevestigd dat de nieuwswebsite wel degelijk verantwoordelijk was voor de inhoud op zijn website, ook was dit geplaatst dor anoniem reageerders. Zo kreeg de aandeelhouder een schadevergoeding van ruim 300 euro toegewezen.


De reacties vielen vanwege de dreigementen niet onder de vrijheid van meningsuiting, en omdat Delfi controle had over zijn eigen reactie-onderdeel werd de site door het Estse hooggerechtshof niet gezien als passieve tussenpersoon.


Bovendien besloot de Estse rechtbank dat Delfi financieel kon profiteren van de reacties die anderen achterlieten op zijn site. De site had het plaatsen van onwettelijke reacties actief moeten voorkomen, aldus de rechtbank.




Websites verantwoordelijk voor reacties anonieme bezoekers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten