vrijdag 19 juni 2015

Europa tevreden over afhandeling vergeetrecht door zoekmachines





De Europese privacywaakhonden laten weten dat ze tevreden zijn hoe Google omgaat met het recht om vergeten te worden. Dit laat de Europese adviesgroep WP29 weten in een brief.


13 mei 2014 heeft het Europese Hof van Justitie besloten dat er in Europa een vergeetrecht zou gelden. Sindsdien moeten zoekmachines verzoeken tot verwijdering van informatie in behandeling nemen en zoekresultaten eventueel verwijderen. Mensen kunnen nu bijvoorbeeld bij Google aankloppen als het resultaat over hen niet meer relevant, irrelevant of als een resultaat over hen onjuist is.


Klachten


Voornamelijk Google keurt ongeveer ruim de helft van de verwijderverzoeken af. Wanneer mensen daar ontevreden over kunnen zijn, kunnen ze een klacht indienen bij de lokale privacywaakhond. Volgens de WP29 blijkt uit analyse van deze klachten dat in de “overgrote meerderheid van de gevallen” terecht geoordeeld is door het zoekbedrijf.


“De informatie blijkt dan direct gerelateerd aan de professionele activiteiten van het individu, of heeft direct betrekking op lopende zaken”, aldus de groepering. De privacywaakhonden beloven regelmatig met een analyse van de klachten te komen.


Welke deel van de klagende gebruikers wel gelijk kreeg en het resultaat dus alsnog verwijderd moest worden is niet bekend.


Richtlijnen


De adviesgroep stelt in de brief ook dat de meeste richtlijnen duidelijk zijn, maar dat ze voor sommige situaties aangescherpt moeten worden. Zo zou de criteria dat publieke personen minder snel een resultaat kunnen laten verwijderen onduidelijk zijn.




Europa tevreden over afhandeling vergeetrecht door zoekmachines

Geen opmerkingen:

Een reactie posten