dinsdag 16 juni 2015

EU-lidstaten akkoord over betere databescherming burger





Alle EU-lidstaten zijn het eens geworden over betere databescherming voor burgers en vooral op het internet. Ze vinden dan ook dat meer internetgebruikers het recht moeten krijgen om data te kunnen laten wissen, oftewel het zogenoemde recht om vergeten te worden. De bedrijven mogen alleen gegevens houden wanneer ze aan kunnen tonen of dit relevant of nog nodig was.


Dit zijn de ministers van alle lidstaten maandag overeengekomen in de Europese Raad. Ze hebben besloten tot een omvangrijk pakket nieuwe Europese regels voor de bescherming van persoonlijke gegevens, waar de laatste 3 jaar fel over gediscussieerd is.


Er moet in heel Europa één set privacyregels gaan gelden, zodat bedrijven zich niet meer per land hoeven aan te passen. Webfirma’s mogen onder de regels geen persoonsgegevens meer verwerken zonder uitdrukkelijke toestemming van de klant.


Boetes


Daarnaast moeten klanten hun gegevens ook moeten kunnen ‘verhuizen’ naar andere bedrijven en moeten ze dan ook geïnformeerd worden wanneer hun gegevens gehackt worden. Het zijn de regels die ook gaan gelden voor bedrijven die buiten de EU gevestigd zijn en bij overtredingen dreigen boetes.


Daartoe worden de databeschermingswaakhonden, zoals het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens, versterkt. Zij krijgen de mogelijkheid om bedrijven een boete van maximaal 1 miljoen euro of 2 procent van de wereldwijde omzet op te leggen.


De nieuwe afspraken moeten de verouderde Europese privacyregels uit 1995 vervangen, toen internet en mobiel telefoneren nog aan hun opmars moesten beginnen. Helemaal zeker is de introductie van de nieuwe regels nog niet.


Eerst moet nog worden overlegd met het Europees Parlement, dat vorig jaar stemde voor een eigen variant van de nieuwe databeschermingswet. Het overleg tussen de lidstaten en het Parlement begint later deze maand. De partijen hopen voor het eind van het jaar een akkoord te sluiten.




EU-lidstaten akkoord over betere databescherming burger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten