dinsdag 4 november 2014

Britse geheime dienst wil meer samenwerking met internetbedrijven





De Britse geheime dienst GCHQ wil nauwer samenwerken met grote internetbedrijven, omdat steeds meer terroristen vaker via het internet communiceren. Dat schrijft Robert Hannigan, directeur van GCHQ, dinsdag in een opiniestuk voor de Financial Times.


In het stuk wat Hannigan geschreven heeft dat de Islamitische Staat via onder meer Facebook en Twitter zijn boodschap verspreidt. Daarnaast zegt hij ook dat terroristen rekening houden met de regels van social media, zodat hun berichten en video’s niet direct verwijderd worden. Bovendien laakt de GCHQ-directeur de vrije beschikbaarheid van versleutelingssoftware, die het mogelijk maakt om te communiceren zonder dat het mogelijk is om af te luisteren.


Criminelen


“Technieken voor het versleutelen of anonimiseren van berichten die ooit alleen beschikbaar waren voor zeer geavanceerde criminelen of landen zijn nu standaard.” Veel van deze technieken adverteren zelfs met het feit dat ze “goedgekeurd door Snowden” zijn, stelt Hannigan.


Uit documenten die de klokkenluider aan het licht bracht bleek dat GCHQ samen met de NSA op allerlei manieren internetgebruikers heeft afgeluisterd. Zo was het GCHQ die miljoenen webcambeelden van Yahoo-gebruikers onderschepte en opsloeg.


De internetbedrijven die liever neutraal blijven zullen steeds vaker gebruikt worden door terroristen, kindermisbruikers en andere criminelen, vertelt Hannigan. Criminelen “vinden hun diensten net zo transformerend als alle anderen”, schrijft hij. Daarom moeten ze volgens hem meer doen om samen te werken met inlichtingen- en opsporingsdiensten die onderzoek doen.


Privacy


De GCHQ belooft daarvoor in ruil dat het zich meer zal mengen in het debat over privacy. “We moeten laten zien dat we verantwoording afleggen voor de gegevens die we gebruiken om mensen te beschermen, net als de privésector onder druk staat om te tonen hoe gegevens van klanten worden gefilterd en verkocht.”


“GCHQ is graag onderdeel van een volwassen debat over privacy in het digitale tijdperk. Maar privacy is nooit een absoluut recht geweest en het debat hierover moet geen reden worden om urgente en moeilijke besluiten uit te stellen.” Een deal tussen overheden en internetbedrijven kan volgens hem beter nu ontstaan “dan in de nasleep van nog meer geweld”.




Britse geheime dienst wil meer samenwerking met internetbedrijven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten