vrijdag 21 november 2014

Nieuwe stichting DINL waakt over Nederlandse digitale infrastructuur





De nieuwe stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) is vanaf vandaag de spreekbuis het aanspreekpunt voor de Nederlandse digitale-infrastructuursector. Dit initiatief is een samenwerking tussen ISPConnect, DHPA, NLnet, SIDN, AMS-IX en SURFnet. Deze betrokken partijen hebben zich namelijk ten doel gesteld om de economische groei in Nederland te stimuleren door de online economie betrouwbaar en veilig te faciliteren.


De Nederlandse digitale-infrastructuursector vormt het hart van de Nederlandse online economie en speelt een sleutelrol in het wereldwijde internet. Met een omzet van c.a. 1,18 miljard Euro, directe- en afgeleide werkgelegenheid van ca. 20.000 banen binnen honderden bedrijven, een groei van circa 9% per jaar en een bijdrage van meer dan 5% aan het bruto nationaal product is de sector een drijfveer voor de Nederlandse economische groei.


De DINL wilt de aanbieders van de digitale infrastructuur in Nederland verbinden, zoals de datacenters, cloud computing industrie, de hosting, telecom voor de digitale infrastructuursector en de internetconnectiviteit. Zo is er ook voldoende ruimte voor stichtingen en verenigen die de sector faciliteren.


Naast voorlichting aan media, de overheid en bedrijfsleven zal DINL bijdragen aan discussies en thema’s die gerelateerd zijn aan de groei van de online economie. Waaronder onderwijs, informatieveiligheid en het bestrijden van cybercrime. Het bestuur van de nieuw opgerichte stichting bestaat uit de vertegenwoordigers van de eerder genoemde zes aangesloten organisaties. De directie wordt gevoerd door de heer M. (Michiel) Steltman.


Michiel Steltman, Directeur van DINL: “Uit het recent door Deloitte uitgevoerde onderzoek naar de rol en betekenis van Nederlandse digitale infrastructuur blijkt dat deze snel groeiende sector een frontrunner is in Europa en grote kansen biedt voor economische groei en innovatie. Een herkenbaar aanspreekpunt voor die sector is daarom essentieel. Zo kunnen we helderheid brengen in tal van thema’s en ontwikkelingen rondom het internet en inhoudelijk bijdragen aan groei en innovaties die gebaseerd zijn op digitale infrastructuur.”


De verwachting is dat in 2015 andere organisaties die actief zijn in deze sector aansluiting zullen vinden. De stichting zoekt actief de samenwerking met andere stakeholders in de sector.




Nieuwe stichting DINL waakt over Nederlandse digitale infrastructuur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten