woensdag 12 november 2014

Opgerold darkweb deels vanuit Nederland gehost





De THTC oftewel Team High Tech Crime van de Landelijke Politie heeft een belangrijke rol gespeeld in het oprollen van de zwarte marktplaats Silk Road 2.0, ook wel darkweb genoemd. Zo is tijdens het onderzoek geconstateerd dat de internetserver van Silk Road 2.0 al enige tijd in Nederland heeft gestaan. De THTC van de politie heeft hierdoor een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de identificatie van de hoofdverdachte.


In een wereldwijde operatie van politie- en justitiediensten tegen illegale marktplaatsen op internet zijn vrijdag 7 november 2014 honderden criminele websites offline gehaald. Bezoekers van sites op het verborgen, zogenoemde darkweb krijgen inmiddels een waarschuwing te zien van justitie en politie dat de websites in beslag zijn genomen.


Onder de codenaam Onymous is woensdag 5 november 2014 een internationaal gecoördineerde operatie in gang gezet met de aanhouding in San Francisco van Blake B., die op het internet ook wel bekend stond als Defcon. Hij was de hoofdverdachte achter de illegale online marktplaats Silk Road 2.0.


Die website, een criminele onderneming, was net als een reeks andere illegale marktplaatsen alleen te bezoeken via een TOR-netwerk. Tijdens het onderzoek bleek dat de internetserver van Silk Road 2.0 enige tijd in Nederland heeft gestaan. Het Team High Tech Crime van de politie kon hierdoor een belangrijke bijdrage leveren aan identificatie van de hoofdverdachte. Er is precies een jaar gewerkt aan de zaak. Het onderzoek startte 6 november 2013 en 6 november 2014 zij de eerste aanhoudingen verricht.


Onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) zijn ook in Nederland door de politie computerservers in beslag genomen. Op de criminele marktplaatsen die de servers hosten worden wereldwijd illegale goederen en diensten aangeboden, waaronder drugs, gegevens van gestolen creditcards, gereedschap om computers te hacken, vals geld, valse identiteitsbewijzen, vuurwapens, explosieven en liquidaties op bestelling.


Bitcoins


De Justitie meldt verder dat de zwarte marktplaatsen met illegale goederen en diensten onder meer in Bitcoins laten betalen. Cybercrime-officier van justitie Lodewijk van Zwieten: ‘Het houdt hier niet op. Achter deze marktplaatsen zitten mensen die miljoenen euro’s verdienen. Zij zijn in een volgende fase aan de beurt.’ 


Behalve in de Verenigde staten zijn ook in de landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Duitsland in totaal zeventien aanhoudingen verricht. Inmiddels zijn er ook meer aanhoudingsbevelen uitgebracht en daarnaast is er ook beslag gelegd op de Bitcoins ter waarde van meer dan een miljoen dollar en 18.000 euro contant geld.




Opgerold darkweb deels vanuit Nederland gehost

Geen opmerkingen:

Een reactie posten