dinsdag 18 november 2014

Internetsector komt met eigen mbo-college





Iedereen weet dat de internetsector zo snel groeit dat het erg lastig is om geschikt personeel te vinden. De mbo-opleidingen die momenteel bestaan lijken nauwelijks aan te sluiten op de beroepspraktijk. Nu komt de internetsector met een eigen ‘cloud-college’ om het gat te vullen.


“Een eigen opleiding is hard nodig”, zegt Simon Besteman van brancheorganisatie ISPConnect. “Internetdiensten zoals hosting en cloud-services behoren tot de snelst groeiende branche in de Nederlandse economie. Er is veel behoefte aan werknemers. Maar de huidige mbo-opleidingen lopen structureel achter op de beroepspraktijk.”


Zo heeft Besteman met verschillende werkgevers in de sector een profiel voor een ‘cloud engineer’. In dat profiel zit veel technische kennis, van programmeren tot verschillende besturingssystemen en beheerspakketten. Maar veel werkgevers vroegen ook naar andere vaardigheden. “Studenten moeten ook werken aan hun ‘soft-skills’: het werken in teamverband en duidelijk communiceren bijvoorbeeld. En het omgaan met een baas.” 


Op basis van deze eisen is er een traject ontwikkeld van negen maanden opleiding, waarvan drie maanden stage. Zo wacht aan het eind van de extra opleiding voor de studenten bij wie het goed gaat een baan. De extra opleiding van het cloud-college is gratis voor studenten, want werkgevers en gemeenten betalen namelijk mee aan de opleiding. Het cloud-college moet in maart van start gaan. De gemeenten Rotterdam en Amsterdam betalen mee aan het project.




Internetsector komt met eigen mbo-college

Geen opmerkingen:

Een reactie posten