woensdag 26 november 2014

Verenigde Staten komen op voor Google





De Verenigde Staten hebben het Europees parlement gewaarschuwd om het onderzoek naar de dominante marktpositie van Google niet te politiseren. Daarom sprak de Amerikaanse vertegenwoordiger bij de EU zijn zorg uit over een ontwerpresolutie van het parlement waarin wordt gepleit voor mogelijke opsplitsing van het bedrijf. Zo heeft Google in Europa een marktaandeel van 90% op het gebied van zoekmachines op het internet. Het Europees Parlement zal naar verwachting donderdag stemmen over de resolutie.


Opsplitsing Google


Günther Oettinger, de Duitse eurocommissaris die verantwoordelijk is voor de digitale agenda van de EU, zei dinsdag dat er geen opsplitsing en ‘geen onteigening’ van Google is te verwachten. Hij zei dat die instrumenten passen in een planeconomie en niet in een markteconomie. In het Europees Parlement gaan stemmen op om Google te dwingen haar zoekmachine en andere activiteiten, onder meer G-Mail en Google News te splitsen.


Ramon Tremosa, een Spaanse Europarlementariër die de resolutie mede heeft opgesteld, zei dinsdag dat hij splitsing ziet als ‘een laatste redmiddel’, dat alleen moet worden ingezet als Google zijn gedrag niet zou veranderen. Hij verwijt Google andere aanbieders van zoekmachines uit de markt te drukken. ‘Als we nog drie of vier jaar wachten, zijn er straks geen Europese aanbieders meer over’, meent Tremosa.




Verenigde Staten komen op voor Google

Geen opmerkingen:

Een reactie posten