dinsdag 25 november 2014

"Europa overweegt splitsing Google"





Het Europees parlement heeft laten weten dat het plannen heeft om internetgigant Google op te splitsen. Dit schrijf de Britse Zakenkrant Financial Times die een resolutie inzag. Zo zal Google bij een splitsing zijn zoekmachine in Europa af moeten splitsen van andere commerciële diensten en activiteiten.


In de motie wordt Google niet bij naam genoemd, maar omdat zoekmachines gedwongen zouden worden om hun commerciële activiteiten af te stoten, zou er een einde aan de dominante marktpositie van Google komen, aldus Financial Times (FT). Google heeft ruim 90 procent van de Europese markt voor zoekmachines in handen.


Echter is het parlement niet bij machte om Google op te splitsen, maar het kan wel zijn invloed laten doorwegen bij de Europese Commissie dat wet- en regelgeving maakt. Daarmee komt het op het bord van de nieuwe digitale commissaris Günther Oettinger, de opvolger van Neelie Kroes. Volgens de Britse krant kan er begin deze week al een resolutie komen waarover donderdag gestemd wordt.


Anti-Google Club


De Europese kritische houding ten opzichte van Google is niet nieuw, want er loopt al langer een onderzoek naar het Amerikaanse bedrijf. Dit gaat dan ook specifiek in op de machtspositie rond het bevoordelen van zijn eigen diensten.


Eerder verenigde bedrijven zich tegen de dominantie en niet transparante positie van de zoekmachinereus en internetdienstengigant. Ict-leveranciers als Microsoft, Oracle en Nokia, maar ook bedrijven als online-reisvergelijkers Expedia en Tripadvisor hebben zich verenigd in de anti-Google-club Fairsearch.


Monopolie


Rechtszaken in verband met de monopolitiepositie van leveranciers zijn niet vreemd in de ict-branche. De meest bekende is wel de ontmanteling van IBM die vorige eeuw plaatsvond. Big Blue moest toen diverse onderdelen afstoten, omdat er duidelijk sprake zou zijn van een monopoliepositie.


In 1998 sleepten de Amerikaanse federale overheid en negentien staten softwarebedrijf Microsoft voor de rechter wegens misbruik van zijn bijna-monopolie. De aanklagers wilden dat het besturingsprogramma en de softwaretoepassingen (zoals Word, Excel en Explorer) onder zouden worden gebracht in twee aparte bedrijven. De regering-Bush zag in 2001 af van de eis tot opsplitsing. De aanklacht dat Microsoft misbruik maakt van zijn monopoliemacht bleef wel overeind.


Ook chipmaker Intel werd door concurrent AMD aangeklaagd voor concurrentievervalsing. De chipmaker zou illegale prijsafspraken maken met hardwareleveranciers die de Intel-chips gebruiken.




"Europa overweegt splitsing Google"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten