maandag 3 november 2014

IT is grote verliezer in strijd om security in de cloud





Uit onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de IT-organisaties in het ongewisse gelaten wordt voor wat betreft het beschermen van zakelijke data in de cloud. Hierdoor is vertrouwelijke en gevoelige informatie in gevaar. Dit blijkt in ieder geval uit een onderzoek wat voor Ponemon Institute in opdracht van Safenet Inc. uitgevoerd is. Dit bedrijf staat wereldwijd bekend als toonaangevend in databescherming.


In het onderzoek ─ met als titel ‘The Challenges of Cloud Information Governance: A Global Data Security Study’ ─ werden wereldwijd meer dan 1.800 IT- en IT-beveiligingsprofessionals ondervraagd.


Omdat er steeds meer organisaties aan cloud computing doen, ondervindt het IT-personeel moeite om data in de cloud te beveiligen en te beheren. Zo blijkt uit het onderzoek dat slechts 38 procent van de organisaties duidelijk rollen heeft vastgesteld en één aanspreekpunt heeft aangesteld voor het beveiligen van gevoelige en vertrouwelijke informatie in de cloud.


Bovendien blijkt dat 44 procent van de zakelijke data opgeslagen in een cloud-omgeving, niet onder beheer van de IT-afdeling valt. En meer dan twee derde (71 procent) van de respondenten geeft aan dat het moeilijker is om gevoelige data in de cloud met traditionele beveiligingsmethoden te beschermen.


“De resultaten laten zien dat organisaties wereldwijd worstelen met de beveiliging van data in de cloud, omdat ze niet de essentiële beheer- en beveiligingsmaatregelen inzetten”, zegt dr. Larry Ponemon, bestuursvoorzitter en oprichter van het Ponemon Institute. “Om een veiliger cloud-omgeving te creëren, kunnen organisaties beginnen met kleine stappen. Denk aan het opnemen van IT-beveiliging in hun bestaande security-policy’s en -procedures, het vergroten van inzicht in het gebruik van cloud-applicaties, -platforms en -infrastructuur, en het beschermen van data met versleuteling en krachtiger toegangscontrole, zoals two-factor authenticatie.”


Belangrijkste resultaten


Dat terwijl de populariteit van de cloud maar blijft toenemen, blijft het risico voor gevoelige data ook groeien. Daarnaast bevestigd driekwart van IT-professionals dat cloud computing vandaag de dag erg belangrijk is.


En meer dan driekwart (78 procent) denkt dat het over twee jaar weer voorbij is. Verder schatten de respondenten dat aan 33 procent van alle IT- en dataverwerkingseisen in hun organisatie tegenwoordig voldaan wordt met cloud-oplossingen. Zij verwachten dat dit aantal in de komende twee jaar stijgt tot een gemiddelde van 41 procent.


Toch vindt de meerderheid van de respondenten (zeventig procent) het complexer om aan regelgeving op het gebied van privacy en databescherming te voldoen in een cloud-omgeving. Zij denken dat zakelijke data opgeslagen in de cloud, zoals e-mails en informatie over consumenten, klanten en betalingen, het meeste risico lopen.




IT is grote verliezer in strijd om security in de cloud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten