vrijdag 28 november 2014

Europese toezichthouders willen strenger "vergeetrecht"





Een groep van Europese privacywaakhonden heeft laten weten dat het wil dat het ‘vergeetrecht’ strenger gehandhaafd wordt. Maar ook op de internationale website van Google zullen de resultaten verwijder moeten worden. Dat stelt de Artikel 29 Werkgroep (WP29) woensdag (pdf). Die groep is een vereniging van Europese privacywaakhonden, waaronder het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens (CBP).


In mei besloot het Europees Hof dat Google en andere zoekmachines privacyschendende zoekresultaten uit het verleden moeten verwijderen als Europeanen daarom vragen. Sindsdien zijn er al honderdduizenden resultaten verwijderd van lokale Google-sites als Google.nl en Google.fr.


Sindsdien zijn honderdduizenden resultaten verwijderd van lokale Google-sites als Google.nl en Google.fr. Via de internationale site Google.com bleven de verwijderde resultaten echter te zien.


Omzeild


Volgende groep kunnen de rechten van de Europese burger allen nog gegarandeerd worden wanneer de EU-wet niet omzeild kan worden en daarom moet de resultaten van google.com alsnog verdwijnen.


Als Google weigert een resultaat te verwijderen, kunnen mensen aankloppen bij de privacywaakhond van hun land. De WP29 heeft woensdag richtlijnen aangenomen die omschrijven hoe waakhonden daarmee moeten omgaan.


Er zijn dertien criteria opgesteld waar een verzoek aan moet voordoen voordat een resultaat daadwerkelijk kan worden verwijderd. WP29 benadrukt dat de criteria niet bepalend zijn en gezien moeten worden als ‘flexibel gereedschap’. 


Criteria


Helaas kon het CBP nog niets kwijt over de exacte inhoud van de criteria. Echter geeft de Nederlandse privacywaakhond wel aan dat het sinds juli 2014 een aantal verzoeken heeft afgewezen, omdat het personen met een rol in het publieke leven betrof, zoals oud-politici en bestuurders uit de financiële sector. Zo zijn er ook verzoeken afgewezen, omdat het CBP niet vast kon stellen of de informatie daadwerkelijk onjuist was.


De richtlijnen die het CBP in die gevallen hanteerde, komen in grote lijnen overeen met een aantal van de criteria die door de Europese vereniging voor privacywaakhonden zal worden gehanteerd, zo laat het CBP weten. 


Verder zegt de Nederlandse privacywaakhond dat zij het zullen toejuichen wanneer zoekmachines met hun eigen richtlijnen komen, en die ook openbaar maken. Ook Google heeft de richtlijnen nog niet gezien. De internetgigant zegt de criteria nauwkeurig te zullen bestuderen wanneer ze zijn gepubliceerd.




Europese toezichthouders willen strenger "vergeetrecht"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten