maandag 24 november 2014

Google-datacenter draait op windenergie





Het datacenter wat Google in de Eemshaven in Groningen gaat draaien op windenergie. Zo heeft Google een tienjarig contract gesloten met energiemaatschappij Eneco. Zo zal Eneco vanaf de oplevering van het datacenter in 2016 de stroom die opgewekt wordt leveren in het nabijgelegen windmolenpark bij Delfzijl. Eneco meldt dat het zeshonderd miljoen kostende datacenter met een oppervlakte van ruim zeventig hectare van begin af aan 100 procent lokaal opgewekte duurzame energie geleverd krijgt.


De overeenkomst met Eneco is Google’s achtste overeenkomst wereldwijd om duurzame energie aan te schaffen voor zijn datacenters. Het windmolenpark dat de stroom zal leveren staat ook nog in de stijgers. Dat project bij Delfzijl bestaat uit negentien turbines met een totale gezamenlijke capaciteit van 62MW. Het park moet tachtig banen opleveren voor lokale aannemers en duurt achttien maanden.


Onder andere minister Kamp van Economische Zaken zette eind september 2014 de schop in de grond voor de bouw van Google’s Groningse datacenter. Zo publiceerde ontwikkelingsorganisatie Hivos in maart 2014 publiceerde onderzoek naar het energiegebruik van datacentra in Nederland.


Daar is uit gebleken dat drie van de 23 onderzochte Nederlandse datacenterleveranciers 100 procent duurzame stroom gebruiken. Dat zijn KPN, Evoswitch en Alticom. De organisatie concludeerde verder dat datacentra niet transparant zijn over hun stroomgebruik.




Google-datacenter draait op windenergie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten