dinsdag 18 november 2014

Zoekresultaten Google vallen onder vrijheid van meningsuiting





Google mag de volgorde van de zoekresultaten zelf bepalen, omdat dit onder de vrijheid van meningsuiting valt. Dit oordeelt echter een rechter in San Francisco. Google werd namelijk door coastnews.com aangeklaagd, wat een website is met toeristische informatie over de Bay Area rondom San Francisco.


In de zoekmachine van Yahoo en Bing verscheen de website hoog in de resultaten als gezocht werd naar locaties in het gebied. Bij Google gebeurde dit niet en dat zou schadelijk zijn voor de website, aldus de aanklacht. Bovendien stelde Coastnews.com dat Google de website lager zou hebben geplaatst omdat de site concurreerde met diensten van Google zelf.


Vrijheid van meningsuiting


Google tekende een bezwaar aan bij de rechter en stelde dat het samenstellen van zoekresultaten onder de vrijheid van meningsuiting valt. In een zeer korte uitspraak ging de rechter hiermee akkoord en wordt het samenstellen van zoekresultaten een “grondwettelijk beschermde activiteit” genoemd.


De uitspraak is belangrijk omdat Google wereldwijd onder vuur ligt vanwege het rangschikken van zoekresultaten en het hoger plaatsen van eigen diensten. Het bedrijf werd in de Verenigde Staten al vrijgesproken van soortgelijke aanklachten in 2003 en 2007, maar toen was Google nog een stuk minder groot.


Europa


De nieuwe uitspraak staat haaks op het recht om vergeten te worden dat sinds dit jaar in Europa geldt. Google zal namelijk van het Europese Commissie bepaalde zoekresultaten moeten verwijderen als getroffen personen daarom vragen. Dit kan bijvoorbeeld omdat een resultaat verouderd is of juist als laster gezien wordt.


Google heeft in de VS en Europa dan ook een andere positie. In de VS is het marktaandeel ongeveer 65 procent terwijl Google op de Europese markt ruim 90 procent in handen heeft. Coastnews.com vroeg de rechter om een schadevergoeding van 5 miljoen dollar, maar die is dus afgewezen en ook de zoekresultaten hoeven niet te worden aangepast.




Zoekresultaten Google vallen onder vrijheid van meningsuiting

Geen opmerkingen:

Een reactie posten