maandag 1 december 2014

Opstelten serveert datawet af





Minister Opstelten heeft laten weten dat het respect heeft voor het initiatief voor een ‘alomvattende datawet’, maar deze gaat helaas niet komen. Zo komt het initiatief van de internetsector en PvdA tot een integrale datawet kan rekening op interesse en van andere fracties en vooral het ‘respect’ van minister Ivo Opstelten van Veiligheid & Justitie. Toch wordt het ballonnetje doorgeprikt, want het zou niet realistisch zijn.


Geen nieuwe datawet


Ten eerste, constateert ook de minister: Brussel maakt de dienst uit, dus creatief wetten maken zit er voor lidstaten simpelweg niet in. Bovendien zitten er twee verordeningen in de pijplijn die één op één gaan gelden, met precies nul bewegingsvrijheid voor nationale wetgevers of overheden.


Ten tweede: alle elementen van de datawet zitten nu al in andere bestaande wetten, zoals de Telecomwet, privacywet en wetboek van strafvordering. Die indeling is logisch en blijft dus gehandhaafd, aldus Opstelten.


De bewindsman besluit: “Over het algemeen kan ik mij dus vinden in aandachtspunten uit het voorstel van de PvdA. Deze punten hebben of krijgen dan ook een plek in Europese of Nederlandse wetgeving, op plaatsen waar deze punten thuishoren.”


Minister van Digitale Infrastructuur?


Arnout Veenman, hosting-expert en jurist, sluit zich hierbij aan: “De huidige Telecomwet, privacywetgeving en strafvordering staan ook niet in één wet. Dat is ook niet meer dan logisch gezien de doel en de strekking van de verschillende wetten van elkaar verschillen. Op dit moment werkt alles naar behoren en wanneer je allerlei wetten in elkaar gaat proberen te schuiven dan wordt het eerder een rommeltje. Dat lijkt mij niet wenselijk.”


Dus de status quo handhaven? Nee, vindt ook Veenman. “Wat er geregeld zou moeten worden, is dat die begrippen in alle wetten zoveel mogelijk dezelfde betekenis krijgen. Op die manier ontstaat er veel meer duidelijkheid over welke regels voor welke partijen gelden.” En dat geldt ook voor uitvoering van beleid, toezicht en handhaving op het gebied van netwerken en internet. Dat is nu versnipperd en verkokerd. Veenman pleit dan ook voor één “Minister voor Digitale Infrastructuur”.




Opstelten serveert datawet af

Geen opmerkingen:

Een reactie posten