vrijdag 6 februari 2015

Britse inlichtingendienst mocht Amerikaanse data NSA niet gebruiken





De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft blijkbaar de mensenrechtenwetgeving geschonden door gegevens te verwerken die verzameld werden door de Amerikaanse NSA. Dit heeft in ieder geval het Investigatory Powers Tribunal, een rechtbank die toezicht houdt op de Britse geheime diensten, vrijdag geoordeeld.


Zo is het voor het eerst in het vijftienjarige bestaan van het IPT, dat ten nadelen van een inlichtingendienst geoordeeld wordt, stelt Privacy International, een van de aanklagers in de zaak. Zo was het gebruik van NSA-gegevens voor december 2014 illegaal, omdat de regels rondom de Britse toegang tot onder meer het Prism-programma van de VS geheim waren. Pas na onthullingen van klokkenluider Edward Snowden kwam dit in de openbaarheid.


Openbaar


De rechtbank oordeelde eerder dat sinds december 2014 het gebruik van NSA-gegevens door GCHQ wel toegestaan zijn en sindsdien zijn de regels rond deze gegevensuitwisseling openbaar gemaakt.


Deze zaak draaide om gebruik van gegevens die verzameld worden via het spionageprogramma Upstream en via Prism. De NSA verzamelt via Prism gegevens van grote internetbedrijven als Microsoft, Apple en Google. Upstream verzamelt de gegevens via internationale glasvezelkabels.


Door deze geheimhouding rond de spionageprogramma’s werd een deel van de zaak in besloten sessies gehoord, zonder dat hier de betrokken privacyorganisaties aanwezig bij mochten zijn. Privacy International zegt de rechtbank te zullen vragen om bevestiging dat communicatie voor december 2014 illegaal is verzameld, en te vragen om verwijdering van de gegevens.


Massasurveillance


“Het oordeel van vandaag bevestigt wat velen al lange tijd zeggen: in het afgelopen decennium hebben GCHQ en de NSA met een illegaal massasurveillanceprogramma een effect gehad op miljoenen mensen over de hele wereld”, zegt Eric King, vice-directeur van Privacy International, in een verklaring.


“Maar er moet meer worden gedaan. De enige reden dat de deelrelatie tussen de NSA en GCHQ vandaag nog legaal is, is omdat de overheid zich op het laatste moment inzette om voorheen geheime ‘regelingen’ te openbaren. Dat is duidelijk niet genoeg om een blijvende, gigantische maas in de wet te repareren. We hopen dat het Europees Hof besluit om in het voordeel van privacy te oordelen, in plaats van voor ongecontroleerde staatsmacht.”


Het Europees Hof heeft al aangekondigd GCHQ-zaken te willen behandelen die eerder door het IPT zijn afgehandeld.


 




Britse inlichtingendienst mocht Amerikaanse data NSA niet gebruiken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten