woensdag 25 februari 2015

HTTP-standaard krijgt eerste vernieuwing in zestien jaar tijd





De webstandaard HTTP, welke gebruikt wordt voor het bezoeken van websites, zal voor het eerst in zestien jaar een opfrisser krijgen. Zo is de HTTP/2-standaard goedgekeurd door een stuurgroep die als laatste voor afronding naar de technische specificaties keek, dit meldt Mark Nottingham, hoofd van de werkgroep die de nieuwe standaard opzette.


De HTTP-standaard omschrijft hoe computers met servers communiceren als ze een webpagina opvragen. Zo is de eerste versie van het Hypertext Transfer Protocol in begin jaren 90 gemaakt. Drie haar later vond de laatste update plaats naar de huidige versie 1.1.


Sneller


In deze nieuwe versie wordt het onder meer mogelijk om veel verschillende HTTP-verzoeken te bundelen en deze worden dan gelijktijdig bij een server afgeleverd. Dit moet in praktijk zorgen voor snellere laadtijden van webpagina’s. Zo zijn het aantal verbindingen tussen gebruikers en servers moet door de nieuwe standaard ook omlaag gaan, waardoor netwerken en servers het minder zwaar krijgen.


Nottingham laat weten dat het ook aantrekkelijker wordt om webpagina’s te versleutelen. Het TLS-protocol wat veel websites nu al gebruiken om communicatie te beveiligen, vertraagt de verbindingen met een website onder de nieuwe HTTP-standaard.


Het zal vermoedelijk nog enige tijd duren voordat HTTP/2 daadwerkelijk actief wordt gebruikt, omdat veel infrastructuur een upgrade moet krijgen. Google zal in de komende weken alvast ondersteuning inbouwen in zijn Chrome-browser. Ook Firefox test al ondersteuning voor het protocol.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten