vrijdag 13 februari 2015

"Ruim 1500 cyberincidenten met persoonsgegevens in 2014"





In 2014 zijn er ruim 1500 cyberincidenten geweest waarbij accountinformatie, betaaldata en persoonlijke gegevens ongeoorloofd toegankelijk waren. Dit heeft het Nederlandse beveiligingsbedrijf Gemalto in een jaarrapport opgesteld dat donderdag verscheen. Bij deze incidenten waren er ruim één miljard stukken data betrokken en dit is 78 procent meer dan een jaar eerder.


De grote incidenten vonden vooral plaats bij de grote winkelketen Home Depot, de bank JP Morgan Chase en de webwinkels Ebay en Alieexpress. Maar ook verschillende Zuid-Koreaanse instanties en de overheid van Servië waren doelwit van grote cyberinbraken.


Versleuteling


4 procent van de incidenten waren gegevens geheel of gedeeltelijk versleuteld, laat Gemalto weten. Zo bleken in de overgrote meerderheid van gevallen waren de gestolen gegevens zo opgeslagen dat ze bruikbaar voor criminelen waren.


Bijna driekwart van de incidenten vonden plaats in Noord-Amerika, terwijl er in Europa 190 keer een cyberdiefstal gemeld werd. In Nederland telde Gemalto zes incidenten, waaronder het doorspelen van privégegevens van basisscholieren aan uitgevers. Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) oordeelde in december overigens dat dat toegestaan is.


Wereldwijd waren cybercriminelen in meer dan de helft van de gevallen verantwoordelijk, terwijl gegevens in een kwart van de gevallen per ongeluk verloren gingen.




"Ruim 1500 cyberincidenten met persoonsgegevens in 2014"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten