donderdag 26 februari 2015

Google verzet zich tegen 'terughackvoorstel' VS





Google heeft laten weten dat het niet wilt dat Amerikaanse opsporingsdiensten het recht krijgen om op afstand computers te doorzoeken. Zo heeft Google dit in een officiĆ«le reactie op een voorstel daartoe laten weten een felle tegenstander te zijn, dit meldt het bedrijf op haar eigen blog. De voorgestelde Amerikaanse regels vertonen gelijkenissen met een voorgestelde ‘terughackwet’ van minister Opstelten.


Momenteel is het Amerikaanse ministerie van Justitie bezig met een verkenning van nieuwe regels die rechters de mogelijkheid zou geven om zoekbevelen te geven in zaken die betrekking hebben op computers buiten hun eigen district. Op dit moment mogen namelijk de rechters geen bevel geven om bepaalde computers te doorzoeken, maar door deze nieuwe regels zouden ze dus potentieel wereldwijd goedkeuring krijgen om de politie computers te laten hacken en doorzoeken.


Debat


Doorzoeking op afstand wordt dit binnen de nieuwe regels genoemd, zonder dat er wordt gedefineerd wat het precies inhoudt. “Dat brengt de mogelijkheid van overheidshacking met zich mee zonder congressioneel debat of democratisch proces”, schrijft Google.


Google wijst er verder op dat de VS verschillende diplomatieke overeenkomsten heeft met andere landen, zodat er dus samengewerkt kan worden tijdens politie-onderzoeken. Wanneer deze overeenkomsten door te hacken omzeild worden, zou het Congres zich daar eerst over moeten uitspreken, laat Google weten.


De nieuwe regels zouden ook kunnen inhouden dat zogenoemde virtual private networks (VPNs) worden doorzocht, stelt Google. Veel mensen en bedrijven gebruiken die netwerken juist om hun internetverkeer af te schermen en om veilig zaken te doen.


Opstelten


Zoals we al eerder zeiden vertoont het Amerikaanse voorstel gelijkenissen met een ‘terughackvoorstel’ van minister Opstelten. Zo wilt de minister dat de politie bij onderzoek naar cyberaanvallen servers kan hacken en ook diegene die in het buitenland staan.


Het voorstel van Opstelten zou ook inhouden dat Skype-gesprekken en andere computercommunicatie met toestemming van een rechter mag worden afgeluisterd door stiekem spionagesoftware op computers te installeren.


Zo heeft de Nederlandse politie al eens bewust ingebroken op verdachte servers. Volgens minister Opstelten was dit noodzakelijk en kon dit ook zonder dat de mogelijkheid tot terughacken nadrukkelijk in de wet vastgelegd is. Vorig jaar zei Opstelten van plan te zijn om de ‘terughackwet’ begin 2015 in te dienen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten