zondag 22 februari 2015

CBP ziet onvoldoende noodzaak voor massaal bewaren telecomgegevens





Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft laten weten dat de noodzaak van het opslaan van gegevens over al het internet- en telefoonverkeer “onvoldoende onderbouwd”. Dit laat het CBP weten in een advies over de nieuwe bewaarplicht. Zo heeft de organisatie op verzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie naar het wetsvoorstel voor een nieuwe bewaarplicht gekeken.


Onder de huidige bewaarplicht zullen telefoongegevens twaalf maanden opgeslagen worden en gegevens over internetverkeer zes maanden opgeslagen worden. De opsporingsdiensten kunnen deze gegevens zien wanneer iemand gebeld heeft, met wie en vanaf welke plek in onderzoek naar misdrijven.


Het Europees Hof van Justitie stelde in april dat de Europese richtlijn die lidstaten verplicht om een bewaarplicht te hanteren wat in strijd was met het fundamentele recht op de bescherming van persoonsgegevens. Daarom werd deze richtlijn geschrapt, maar de individuele wetten in de lidstaten bleven wel in stand.


Nieuwe bewaarplicht


Daarna kwam het ministerie van Veiligheid en Justitie met een voorstel voor een nieuwe bewaarplicht. Hierin worden nog steeds alle gegevens over telefoon- en internetverkeer opgeslagen en zijn ook de opslagtermijnen niet aangepast.


Wel mogen de gegevens in het voorstel alleen worden bekeken na toetsing door een rechter. Bovendien mogen telefoongegevens voor lichte misdrijven maar tot zes maanden terug worden opgevraagd.


Ingrijpend


Volgens het CBP is de noodzaak van het opslaan van gegevens onvoldoende onderbouwd. Het college liet zich in de afgelopen tien jaar al regelmatig negatief uit over de bewaarplicht. “Het bewaren van historische telefoon- en internetgegevens van bijna alle Nederlanders is een zeer ingrijpende maatregel”, aldus het CBP in het nieuwe oordeel.


“De opsporingsautoriteiten hebben ruim 4,5 jaar ervaring opgedaan, maar het is kennelijk niet mogelijk gebleken een systematische onderbouwing te leveren van de noodzaak van deze bewaarplicht.”



Geen opmerkingen:

Een reactie posten