maandag 16 februari 2015

Internetpionier waarschuwt voor "vergeten generatie" door dataverlies





De internetpionier Vint Cerf, wie nu voor Google werkt als ‘internetevangelist’, heeft gewaarschuwd voor een “vergeten generatie”. Zo vreest Vint Cerf dat er veel digitale gegevens verloren gaan door steeds modernere computers. Vint Cerf is één van de bedenkers van het internet en roept tot het preserveren van digitale informatie wat alleen leesbaar is met verouderde systemen en worden hierdoor mogelijk binnenkort niet meer bruikbaar is.


“We willen niet dat onze digitale levens vervagen. Als we ze willen behouden, moeten we zorgen dat de digitale objecten die we vandaag creëren ver in de toekomst nog steeds kunnen worden afgelezen.” Cerf zegt bang te zijn dat een “zwart gat van informatie” wordt gecreëerd zonder dat mensen dat door hebben. “Als er foto’s zijn die je belangrijk vindt, print ze dan uit”, adviseert hij.


Zo zijn er in de gamewereld al veel spellen praktisch onspeelbaar geworden, omdat deze games op een speciale cassettes stonden die alleen nog werken op ouderwetse consoles. Vint Cerf vreedt dan ook dat hetzelfde gebeuren zal die op ouderwetse opslagmedia staan. Hij denkt dat van veel documenten nu nog niet duidelijk is dat ze historische waarde hebben. Als de mensheid daar pas over honderd jaar achterkomt, dan zal het volgens hem al te laat zijn.




Internetpionier waarschuwt voor "vergeten generatie" door dataverlies

Geen opmerkingen:

Een reactie posten