dinsdag 10 februari 2015

Kamermeerderheid voor ruimere bevoegdheid geheime diensten





De meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een uitbreiding van de bevoegdheden van de geheime diensten en daarmee mogen AIVD en MIVD meer internet gaan aftappen. Hierdoor mogen de Nederlandse geheime diensten op grote schaal dat van het internet verzamelen. De Kamer debatteert vandaag over de nieuwe bevoegdheden.


De plannen die gevormd zijn door ministers Hennis en Plasterk worden gesteund door de coalitiepartijen VVD en PvdA. Deze uitbreiding van bevoegdheden is specifiek gespecialiseerd over het tappen van informatie wat via kabels verstuurd wordt. De huidige bevoegdheden staan enkel ongericht aftappen van draadloos internetverkeer toe.


Terrorismebestrijding


De bedrade internetverbindingen mogen al langer door AIVD en MIVD afgetapt worden, maar wel op een gerichte wijze. Met deze nieuwe bevoegdheden kunnen de geheime diensten met een zogenoemde sleepnet-wijze data tappen.


Hierbij wordt er ongericht een grote hoeveelheid internetdata verzameld en vervolgens worden de zaken als patronen te analyseren. Daarnaast wilt het kabinet bijvoorbeeld het toepassen op alle communicatie tussen Syrië en Nederland om hiermee jihadstrijders op te sporen.


Hoewel de PvdA instemt met de plannen van het kabinet, wil de partij wel dat er niet meer data wordt verzameld dan noodzakelijk. “Dit is nodig om terrorisme effectief aan te pakken”, aldus PvdA-kamerlid Jeroen Recourt. “Wel moet vaststaan dat niet meer gegevens dan nodig worden verzameld, dat regels goed en onafhankelijk worden gecontroleerd en dat ze niet via het buitenland omzeild kunnen worden.”


Omstreden


De plannen van dit kabinet zijn al een lange tijd bekend en kunnen dan ook op veel kritiek van burgerrechtenorganisaties rekenen. Zo is de Eerste Kamer het ook niet eens met de verruiming van bevoegdheden eens.


In september 2014 vroeg een meerderheid van de Eerste Kamer het kabinet al de plannen niet door te zetten. Door de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen kan de samenstelling van de Eerste Kamer echter veranderen. Zo zouden de plannen van het kabinet uiteindelijk toch nog zonder problemen goedgekeurd kunnen worden.




Kamermeerderheid voor ruimere bevoegdheid geheime diensten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten