zondag 15 februari 2015

"Franse minister wil internetbelasting voor Amerikaanse bedrijven"





De Franse minister Fleur Pellerin van Cultuur en Communicatie zou van plan zijn om belasting in te voeren op de bandbreedte die verbruikt wordt door buitenlandse internetgiganten zoals Google en Netflix. Dit melden de verschillende Franse media op basis van een bericht in het weekblad Le Canard Enchainé.


Fleur Pellerin zou met de maatregel vooral willen richten op de bedrijven die veel video’s vertonen aan Franse internetgebruikers en op deze manier dus ook veel bandbreedte in beslag nemen,


De belastingmaatregel zou een voordeel opleveren voor Franse bedrijven, want die zouden de internetbelasting kunnen aftrekken van hun vennootschapsbelasting. In feite zouden zij dus geen belasting hoeven te betalen over de bandbreedte die zij verbruiken.


Netneutraliteit


Zo zijn de plannen nog niet officieel door de Franse regering bevestigd worden, maar een belasting op de bandbreedte zou controversieel zijn. Vooral omdat op dit moment in de Europese Unie gedebatteerd wordt over netneutraliteit en dat is vooral een maatregel die er juist op is gericht om al het internetverkeer gelijk te behandelen.


Zo stemde vorig jaar het Europees Parlement voor het instellen van netneutraliteit in heel Europa zoals in Nederland al het geval is, maar de meeste lidstaten zijn het hier nog niet over eens.


Hongarije wilde vorig jaar ook dataverkeer belasten, maar in dat geval zou de rekening bij de consument komen te liggen. Dat leidde tot hevige protesten, waarbij zo’n 100.000 Hongaren de straat op gingen. Het plan werd vervolgens geschrapt.




"Franse minister wil internetbelasting voor Amerikaanse bedrijven"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten