dinsdag 10 februari 2015

Weinig bedrijven hebben privacymedewerker in dienst





Uit een privacyonderzoek van Pricewaterhousecoopers (PwC) onder 93 Nederlandse organisaties is gebleken dat slechts een klein gedeelte van Nederlandse bedrijven een werknemer in dienst heeft die controleert of zijn of haar organisatie omspringt met persoonsgegevens.


De nieuwe voorgesteld Europese wetgeving rondom gegevensbescherming zou een dergelijke functie verplicht stellen voor bedrijven die jaarlijks veel persoonlijke gegevens verwerken.


Zo hebben van de 93 bedrijven die aan het onderzoek deelnamen, 17 procent een zogenoemde specialist in gegevensbescherming in dienst. 41 procent van alle bedrijven zijn van plan om zo’n functie in het leven te roepen.


Huidige gegevensbescherming


Uit het onderzoek is verder gebleken dat 26 procent van de ondervraagde bedrijven niet wist dat een dergelijke functie mogelijk verplicht wordt. Daarnaast vroeg PwC ook hoe organisaties hun huidige omgang met persoonsgegevens beoordelen.


Een kleine 20 procent beschouwt het als onvolwassen en bijna de helft noemt het redelijk volwassen. Zo vindt iets minder dan 30 procent vindt het volwassen en een kleine 10 procent zelfs zeer volwassen.


Privacybeleid


Verder blijkt dat meer dan 70 procent van de ondervraagde bedrijven voor de omvang van persoonlijke gegevens een privacybeleid geïmplementeerd heeft. Echter is dit bij de meerderheid ondergebracht in een breder beleid.


Bij ruim 25 procent van de 93 organisaties bestaat een apart privacybeleid, tegenover een kleine 30 procent die geen privacybeleid heeft. Ook heeft ruim twee derde van de organisaties afgelopen jaar geen privacytrainingen gehouden.




Weinig bedrijven hebben privacymedewerker in dienst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten