dinsdag 20 januari 2015

Google blijft "recht vergeten te worden" enkel Europees toepassen





Google heeft laten weten dat het niet van plan is zoekresultaten te verwijderen die volgens het Europese recht vergeten te worden ook van zijn internationale pagina’s te verwijderen. Dit heeft David Drummond, hoofd juridische zaken bij Google laten weten tijdens een bijeenkomst met de Europese Commissie in Brussel.


De Europese regelgevers zien dan ook graag dat Google de zoekresultaten zowel van google.nl en google.de verwijdert, ook van google.com weert. De zoekgigant vindt dat het ‘recht om vergeten te worden’ enkel op Europese pagina’s van toepassing moet zijn.


Recht om vergeten te worden


In mei 2014 besloot het Europees Hof dat zoekmachines resultaten die niet meer relevant of schadelijk zijn moeten verwijderen als de betreffende persoon daarom vraagt.


De Artikel-29-werkgroep, waarin Europese privacyorganisaties zijn verenigd, oordeelde in november dat het te makkelijk is om van een Europese versie naar de internationale pagina Google.com te wisselen. Google zou zoekresultaten volgens hen daarom totaal moeten verwijderen, ook voor bezoekers van buiten Europa.


Europees concept


Volgens Drummond is de benadering van het recht om vergeten te worden sinds november niet veranderd bij Google. “We hebben een basale benadering, die volgen wij, en zo verwijderen we zaken binnen Europa maar niet daar buiten”, aldus Drummond.


Een adviesraad bestaande uit onder meer voormalig Duitse minister van justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger en Wikipedia-oprichter Jimmy Wales komt na een rondgang over het onderwerp binnenkort met een rapport.


Google zegt dat rapport en de bevindingen van de Artikel-29-werkgroep te bekijken, en zo eventueel zijn benadering van de wet aanpassen. “Het is onze mening dat we het concept op een bepaalde manier moeten beperken, omdat het om een Europees concept gaat”, zegt Drummond.


Google heeft sinds het ingaan van de wet in mei 2014 ruim 200.000 verzoeken voor verwijdering van zoekresultaten gekregen. Daarop zijn ruim 700.000 urls uit Europese zoekresultaten verwijderd, zo is te zien in het transparantierapport van Google.




Google blijft "recht vergeten te worden" enkel Europees toepassen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten