woensdag 28 januari 2015

Nederland mag hacker Drinkman uitleveren aan VS





Nederland mag de Russische hacker Vladimir Drinkman uitleveren aan de Verenigde Staten, dit heeft de rechter in Den Haag dinsdag bepaald. De VS heeft namelijk laten weten dat het de hacker wilt berechten voor de betrokkenheid bij een van de grootste datadiefstallen ooit. Hierbij zijn de gegevens van vrijwel 160 miljoen creditcards gestolen en ook zou Drinkman toegang gehad hebben tot gevoelige Amerikaanse veiligheidsinformatie. De hacks troffen onder meer Nasdaq, Dow Jones, Citibank, 7-Eleven en Carrefour. In totaal zouden honderden miljoenen dollars zijn buitgemaakt.


Gezinsleven


De hacker Drinkman had de beslissing van minister Ivo Opstelten aangevochten om hem aan de VS uit te leveren. Drinkman had aangegeven dat hij liever naar zijn eigen vaderland wilde, waar hij een jong kind heeft. Rusland heeft Nederland dan ook gevraagd hem over te dragen om hem te kunnen berechten voor zijn hackpraktijken.


Volgens de rechter is het gerechtvaardigd inbreuk te maken op zijn gezinsleven vanwege de ernst van de verdenking tegen Drinkman. Volgens zijn eigen advocaat heeft de rechter het argument dat Drinkmans mensenrechten zijn geschonden echter te makkelijk van tafel geveegd.


In de VS vreest Drinkman dan ook “wisselgeld” te zijn voor Edward Snowden, zo zei zijn advocaat eerder al. De hacker werd in 2012 gearresteerd in Amsterdam. Er hangt in de VS een hoge gevangenisstraf boven het hoofd voor de hacker. Drinkmans advocaat Bart Stapert heeft gezegd dat Nederland bijdraagt aan het verder oplopen van de spanningen tussen Rusland en het Westen, als zijn cliënt wordt uitgeleverd aan de VS.




Nederland mag hacker Drinkman uitleveren aan VS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten