maandag 19 januari 2015

VS wist al eerder van Sony-hack door Noord-Korea





Ook al blijft Noord-Korea ontkennen, toch blijkt er bewijs te zijn dat het communistische land achter de grote hack zit op Sony Pictures eind vorig jaar. Dit schrijft The New York Times op basis van geheime NSA-documenten dat de VS al eerder ingebroken hebben op het computernetwerk van Noord-Korea, zodat alle hackactiviteiten van het land in kaart gebracht konden worden.


Er zijn anonieme bronnen die tegen de krant zeggen dat de NSA in september al de aanvallen van Noord-Korea bij Sony opgemerkt hadden. Hier werd niets mee gedaan, omdat de aanval niet abnormaal leek. Zo gingen er geen alarmbellen rinkelen.


Uit het onderzoek van de NSA blijkt dat de Noord-Koreaanse hackers tussen half september en half november de volledige vrijheid hadden om in computers en servers van Sony te snuffelen. ”Daar waren ze zeer zorgvuldig en geduldig mee”, zei iemand die bij het onderzoek betrokken was.


Bezoek


Het is dan ook opvallend dat het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, James Clapper, wist dat Sony werd aangevallen, toen Noord-Korea begin november bezocht. Zo had hij een diner met zijn Noord-Koreaanse evenknie, echter is er toen geen woord gesproken over de Sony-hack. Clapper was daar om twee Amerikaanse gevangenen op te halen.


De VS hackten Noord-Korea in 2010, omdat de Amerikanen zich zorgen maakten over de groeiende cybermogelijkheden van het land. Amerikaanse spionagesoftware verzamelde volgens experts voldoende bewijs dat Noord-Korea achter de Sony-hack zit. President Barack Obama claime dit al vrij snel na de hack. De VS kregen hulp van Zuid-Korea bij het inbreken op het Noord-Koreaanse computernetwerk.




VS wist al eerder van Sony-hack door Noord-Korea

Geen opmerkingen:

Een reactie posten