dinsdag 27 januari 2015

KPN en Vodafone beboet voor schenden netneutraliteit





KPN en Vodafone krijgen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete voor het schenden van de Nederlandse netneutraliteit. Zo moet KPN 250.000 euro betalen en voor Vodafone ligt er een boetebedrag klaar van 200.000, meldt het ACM maandag. Op de wifi-hotspots van KPN werden bepaalde diensten zoals internetbellen geblokkeerd en dit mag volgens de Nederlandse wet niet.


Vodafone heeft geen diensten geblokkeerd, maar bood wel abonnementen aan waarbij de betaalzender HBO gekeken kon worden zonder dat de verbruikte data uit de bundel verdween. Het ACM ziet dit als het sturen van de manier waarop klanten het internet gebruiken en dit is dus in overtreding van de wet.


Keuzevrijheid


“Alle data moeten tegen dezelfde voorwaarden doorgegeven worden”, zegt bestuurslid Henk Don van de ACM. “Dat is het idee achter netneutraliteit en dat is wat wij nu handhaven. Zo voorkomt ACM dat de consument uiteindelijk minder keuzevrijheid heeft op internet.”


“We zijn het eens dat er sprake is geweest van een overtreding”, zegt woordvoerder Maurice Piek van KPN. Volgens hem is de blokkade van internetbellen “een klein deel dat we over het hoofd hebben gezien”, toen de Nederlandse regels voor netneutraliteit op 1 januari 2013 van kracht werden.


Volgens Maurice Piek hebben vrijwel alle gebruikers van KPN nooit geprobeerd via het internet te bellen en hebben hierdoor dus geen last gehad van de blokkade. KPN maakt echter geen bezwaar tegen de boete en Vodafone wilt niet inhoudelijk op de boete reageren. “We bestuderen het besluit en bekijken onze mogelijkheden”, is het enige dat een woordvoerder kwijt wil.




KPN en Vodafone beboet voor schenden netneutraliteit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten