maandag 26 januari 2015

Google overhandigde e-mails Wikileaks-medewerkers aan VS





Google heeft in 2012 e-mails en andere digitale gegevens van drie Wikileaks-medewerkers overhandigd aan de Amerikaans overheid, omdat een rechter hiertoe opdracht gaf. Ook is de informatie al bijna drie jaar geleden overhandigd werd, zijn de betrokken medewerkers van Wikileaks hier pas op Kerstavond 2014 over geïnformeerd, aldus The Guardian maandag.


Zo blijkt dat onder andere informatie over het Britse hoofd van de onderzoekstak van Wikileaks, Sarah Harrison ingezien is. “Het maakt me ziek te weten dat de FBI de woorden heeft gelezen die ik aan mijn moeder schreef om haar te troosten na een sterfgeval in de familie”, zegt ze tegen de Britse krant. “Noch Google noch de Amerikaanse overheid houdt zich aan hun eigen wetten of retoriek als het gaat om privacy of bescherming van de pers.”


Bezwaar


Verhalen gaan dat het geheime zoekbevel zo breed zou zijn geweest, dat vrijwel alle gegevens over de drie personen door Google overhandigd moesten worden. Echter heeft Google niet verteld welke documenten er precies aan de Amerikaans overheid gegeven zijn.


“Als we een dagvaarding of gerechtelijk bevel krijgen, kijken we of deze zowel aan de tekst en geest van de wet voldoet”, stelt Google in een verklaring aan The Guardian. “Als dat niet het geval is kunnen we bezwaar maken of vragen dat een verzoek wordt ingeperkt. We hebben een historie van opkomen voor onze gebruikers.” Vermoedelijk was de dataverzameling onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar Wikileaks, dat is gestart nadat duizenden geheime ambassadeberichten door de site werden geopenbaard.




Google overhandigde e-mails Wikileaks-medewerkers aan VS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten