In het nieuws kon je onlangs lezen dat de politie flink moet herorganiseren om de stijgende cybercrime tegen te gaan. Volgens een hoofd van de politie zie je dat er steeds meer criminelen gebruik maken van het internet, het is dan ook om deze reden dat de politieorganisatie het nodig vindt dat iedere afdeling opnieuw moet worden ingericht. Wat betreft de veiligheid ben je niet meer zeker omdat een crimineel steeds vaker het internet gebruikt voor criminele activiteiten.
Gemak
Op het moment is het zo dat het steeds gemakkelijker voor je wordt om een virus te maken, vroeger kon een crimineel die verstand van zaken had alleen maar een virus maken. Het hoofd van politie vindt ook dat je cybercrime gewoon moet gaan zien als een onderdeel van het bedrijfsproces van de politie. Als je iemand aan de balie krijgt die aangifte wil doen van een poging tot hacken, dan moet je er wel voor zorgen dat er iemand zit die goed begrijpt waar het over gaat. Ook hoor je Dick Schoof van Nationaal Coördinator Toerisme en veiligheid zeggen dat ook hij een stijging ziet in cybercrime.
Hoop…
De enige hoop die je kunt hebben is dat de Tweede Kamer een wetsvoorstel aan gaat nemen zodat de politie dan kan inbreken op andere computer. Je kunt wel stellen dat dit de enige manier is om zo dicht mogelijk bij de dader te komen. Het wetsvoorstel is omstreden, dit omdat je als deze wet door zal gaan, de verdachten kunt verplichten om versleutelde gegevens te laten ontsleutelen. Wat je op het moment ziet is dat alledaagse vormen van cybercrime in Nederland niet of nauwelijks worden aangepakt. Dat dit zo is heb je mede te danken aan het feit dat agenten niet genoeg afweten van digitale criminaliteit. Wat je ook meemaakt bij de politie is dat het opsporen van skimmen, hacken en aanvallen niet goed is geregeld. Je ziet wel dat er veel meer aandacht is voor cybercrime bij de politie, maar het lijkt wel of de kennis is versnipperd.
Her-organisatie nodig door cybercrime
Geen opmerkingen:
Een reactie posten